De dag van Sandra Bos
Om de juiste palliatieve zorg op de juiste plek en het juiste moment te kunnen geven zijn er verschillende zorgprofessionals actief binnen de palliatieve zorg. Om een beeld te geven wanneer en hoe deze zorgprofessionals worden ingezet kijken we regelmatig mee met één van deze professionals.
Sandra Bos van het Team Thuiszorgtechnologie (TT) Zaanstreek-Waterland van Evean Zorg wil graag een kijkje geven in haar werk. Sandra werkt al heel lang in de zorg waarvan 23 jaar bij Evean. Zij begint meteen enthousiast te vertellen over haar werk. ’Wij als team kunnen in beeld komen bij mensen thuis als zij de palliatieve fase ingaan.
Er is van de huisarts of vanuit het ziekenhuis een verwijzing gekomen. Klanten ervaren pijn waarbij pijnmedicatie als tablet of pleister niet meer voldoende helpen waarbij een pomp met pijnmedicatie, bijvoorbeeld morfine, een uitkomst kan bieden. TT regelt afstemming met de apotheek over medicatie, de pomp en verdere afspraken. De morfine wordt via een naald gelijkmatig toegediend. Met deze morfinepomp, zo groot als een vroegere discman, kan je gewoon boodschappen doen. Sommige mensen dragen de morfinepomp in een tasje wel een jaar bij zich. Het plaatsen van een pijnpomp hoeft niet te betekenen dat iemand snel gaat overlijden, het is alleen een andere vorm van pijnbestrijding.
Na de plaatsing van de pomp is er in het begin dagelijks contact met de patiënt. TT komt langs of belt om te vragen hoe het gaat. Mensen moeten vertrouwen krijgen dat de pomp zijn werk doet. De behoefte wat betreft de pijnbestrijding kan wisselend zijn en kan indien nodig worden aangepast. Mensen zijn positief over deze manier van pijnbestrijding. Wanneer bijvoorbeeld tijdens een zorgmoment de pijn toe neemt kan er een extra doses worden toegediend. Er zit een beveiliging op de pomp. Er kan niet meer dan twee keer per uur een extra doses toegediend worden .
Ook installeert TT een pomp met medicatie om te sederen. Op aanvraag van een arts. Deze wordt ingebracht wanneer de patiënt niet meer dan twee weken te leven heeft. En er een symptoom is zoals bijvoorbeeld misselijkheid of een enorme pijn die niet onder controle is te krijgen.
“Dat TT hier als vreemde aanwezig bij mag zijn is heel bijzonder.
Jij kan hier echt het verschil maken”
Purmerend is de vaste basis van het team. Vanuit hier regelt TT de aanvragen voor de pompen en is er contact met ziekenhuis en apotheek, zodat de aanvraag meestal nog dezelfde dag in werking gezet kan worden.
TT komt bij de mensen thuis in hun eigen vertrouwde omgeving. Naast het aanbrengen van de pomp begeleidt TT de patiënt en naasten in de palliatieve fase. Het is veel schakelen en aanvoelen hoe de verhoudingen liggen. Dat TT hier als vreemde aanwezig bij mag zijn is heel bijzonder,’ vertelt Sandra: ‘Jij kunt hier echt het verschil maken. Je kunt de vragen stellen waar de andere aanwezigen niet aan denken of niet durven te stellen: is de uitvaart geregeld? Zijn er specifieke wensen? De ene keer is alles al geregeld en soms ook helemaal niets. Daarom zijn de bijeenkomsten van ‘In gesprek met de burger’ georganiseerd door de netwerken zo belangrijk. Mensen denken vaak dit komt wel, maar je kan je afscheid beter regelen als je gezond bent. Zelf heb ik deze bijeenkomsten ook begeleid en de reacties zijn positief.’
“Het is het mooiste werk dat er is!”
Sandra geeft aan dat haar werk veel voldoening geeft. ‘Het is het mooiste werk dat er is! Ik mag meelopen met het allerlaatste stukje van iemands leven wanneer vrienden, kennissen en verwanten niet meer komen en alleen de direct naasten nog aanwezig zijn. Ik ben een vreemde in de kamer, maar mag heel dichtbij komen. Hoe zwaar dit werk ook is, het geeft voldoening om iemand te helpen om het leven mooi en met rust te kunnen laten afsluiten. Goed afscheid nemen is belangrijk voor de klant zelf en maar vooral ook voor hun omgeving. Je kunt dit niet meer overdoen.
Mij is ooit gevraagd welk werk ik zou willen doen als ik niet betaald zou krijgen. Zonder na te denken kan ik zeggen: Dit werk! Dit werk geeft zoveel voldoening mede ook door ons bevlogen team. We kunnen alles met elkaar delen. We staan dag en nacht voor elkaar klaar. Eén belletje en mijn collega’s die vrij zij, staan klaar om te helpen en dat heb je om dit mooie werk te blijven doen ook nodig.’
Afbeelding: Liesbeth , Marja, Inge, Sandra en Connie