16 oktober 2024 Theatervoorstelling 'Lang Zal Hij Leven'

  • Datum 16-10-2024
  • Tijd 13.00 tot 15.00 uur en 16.00 tot 17.30 uur
  • Locatie Springerzaal in Martini Plaza, L. Springerlaan 2, 9727 KB Groningen
  • Doelgroep Inwoners van stad en provincie Groningen
  • Kosten Gratis
  • Uiterste inschrijfdatum 01-10-2024
  • Beschikbare plaatsen 252 van de 325

Op 16 oktober is in Martini Plaza het Theaterstuk 'Lang zal hij leven' te zien. De voorstelling wordt aangeboden door de Netwerken Palliatieve Zorg Provincie Groningen.

Het verhaal: Lang zal hij leven!

Het verhaal gaat over Dirk-Jan. Hij is 80 jaar en heeft vergevorderde dementie. Toen drie jaar geleden Alzheimer bij hem geconstateerd werd, heeft hij een wilsverklaring opgesteld. Hij wil niet naar een verpleeghuis en ook niet in de situatie belanden waarin hij zijn autonomie en zijn verstand kwijt is. Boven alles, wil deze voormalige onderwijzer zijn waardigheid houden: liever dood dan zichzelf kwijtraken. Nu lijkt het zover te zijn. Dirk-Jan is bij flarden helemaal de weg kwijt en de situatie thuis is niet meer houdbaar. Zo kan het niet langer. Tijdens Dirk-Jans 80ste verjaardag zingt zijn familie ‘Lang zal hij leven’. Maar niet iedereen zingt dit van harte mee. Had Dirk-Jan niet in zelf in zijn wilsverklaring gezegd dat hij dit nooit zou willen?

Over het theaterstuk:

Het is een interactief theaterstuk over het thema euthanasie bij dementie. Een moeilijk maar belangrijk onderwerp dat in veel families tot discussies leidt. Tijdens de voorstelling wordt het publiek actief betrokken bij de dilemma’s en vragen die het verhaal oproept. Het is een creatieve manier om moreel ethische perspectieven op een maatschappelijk thema bespreekbaar te maken. De voorstelling duurt 60 minuten en bestaat uit theater, afgewisseld met twee dialoogmomenten. Het gaat in de gesprekken en het theaterstuk niet om het komen tot één zienswijze, maar om het open verkennen van elkaars morele uitgangspunten. Beiden voorstellingen worden afgesloten door een plenair nagesprek in de zaal met Annija van der Leest en Bert Tent, beiden SCEN-arts.

SCEN-artsen

SCEN staat voor Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland. SCEN-artsen zijn huisartsen en medisch specialisten die speciaal zijn opgeleid om deskundige en onafhankelijke steun en consultatie te geven aan collega-artsen bij euthanasie. In het nagesprek ontvangt je meer informatie over euthanasie. Bijvoorbeeld over de juridische en ethische aspecten ervan en wat je kunt doen bij euthanasie en dementie. Daarnaast is er gelegenheid om vragen te stellen en om in gesprek te gaan over de morele dilemma’s die het verhaal oproept.    

Indeling van de voorstellingen:                     

Voorstelling 1 Voorstelling 2
12:30 uur inloop 15:30 uur inloop
13:00 uur voorstelling 16:00 uur voorstelling
14:00 uur lang nagesprek met 2 SCEN-artsen 17:00 uur kort nagesprek met 2 SCEN-artsen
15:00 uur einde 17:30 uur einde

 

Aanmelden

Om de voorstelling te kunnen bezoeken is reserveren nodig. Je kunt je aanmelden door middel van onderstaand formulier. Graag vermelden welke voorstelling je wilt bezoeken (voorstelling 1 of voorstelling 2) en met hoeveel personen je wilt komen. Na aanmelding ontvang je een bevestiging via de email. 

Aan de voorstelling is een belevingsonderzoek door de Radboud Universiteit en Alzheimer Nederland gekoppeld. Het onderzoek richt zich op de impact van de voorstelling en of je na het bijwonen van de voorstelling je mening over dit onderwerp hebt gewijzigd. Als je hieraan wilt meewerken, gebruiken we het door je opgegeven emailadres. Je ontvangt dan vóór de voorstelling en na de voorstelling per email een vragenformulier om in te vullen. Deelname is altijd anoniem en vrijblijvend. Een nagesprek met medisch-ethici is mogelijk. 

 

 

 

Hier kun je invullen of je voorstelling 1 of 2 wilt bijwonen.
Hier kun je aangeven of je rolstoelgebruiker bent.
Vul hierin met hoeveel personen je de voorstelling wilt bezoeken. Reken jezelf niet mee in dit aantal.
Vul hier in of je wilt deelnemen aan het onderzoek van de Radboud Universiteit. Er wordt dan 2 x een vragenlijst gestuurd naar het door jou opgegeven emailadres. Deelname aan het onderzoek is anoniem.
Contact