Netwerkbijeenkomst Proactieve Zorgplanning op de Friese werkvloer: 'Palliatieve Zorg in Perspectief'

  • Datum 22-05-2025
  • Tijd 09.00 tot 17.00 uur
  • Locatie Van der Valk - Hotel Leeuwarden
  • Doelgroep leden van de NPZF, huisartsen, POH's, PA's, VS-en, verpleegkundigen en anderen die zich bezighouden met palliatieve zorg
  • Kosten geen deelnamekosten (VOL=VOL!)

uitnodiging-22-5-25.png

...
Wat is goede palliatieve zorg, vanuit welk perspectief? Welke rol speel jij daarbij als zorgverlener? Tijdens deze bijeenkomst ervaar je hoe het is om samen te werken aan goede palliatieve zorg. Met een verrassend plenair programma en verschillende workshops belooft het een bijzondere bijeenkomst te worden.

Ben je lid van de Netwerken Palliatieve Zorg Fryslân en/of ben je werkzaam als aandachtsvelder palliatieve zorg, casemanager dementie, verpleegkundige, VS, PA, huisarts of praktijkondersteuner? Scroll naar beneden om je aan te melden.


Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd en toegekend bij de volgende verenigingen:

  • NVvPO (5 punten)

Accreditatie is aangevraagd en in behandeling bij de volgende verenigingen:

  • ABAN
  • V&VN

Voor deelnemers die niet aangesloten zijn bij bovenstaande verenigingen, kan een certificaat van deelname worden verstrekt. Dit kun je aangeven bij je aanmelding hieronder.


Programma

09.00 uur
Ontvangst met koffie en thee

 

09.30 uur
Opening door dagvoorzitter Theo Bakker
Theo is huisarts bij Th. Bakker Huisartsenpraktijk in Sneek
en bestuurslid van de Friese Huisartsen Vereniging
 

09.45 uur
Kantel je blik!
Oudtopia neemt ons op verrassende wijze mee in ieders
rol en positie wanneer we als zorgverleners rondom eenpalliatieve patiënt
of cliënt staan. Maar dan vanuit een ander perspectief...
Durf jij de uitdaging aan?

 

12.00 uur
Lunch

 

13.30 uur
Workshopronde 1

 

14.45 uur
Workshopronde 2

 

15.45 uur
Plenaire afsluiting

 

Workshops

1. Transmuraal Proactief Zorgplan in de praktijk
door Marieke Hillebrand
Marieke is verpleegkundig specialist bij Ziekenhuis Nij Smellinghe                       

Proactieve zorgplanning is een continu en dynamisch proces van gesprekken
over levensdoelen en keuzes en welke zorg daar nu en in de toekomst bij past.
Je kunt hier als zorgverlener al vroeg in het ziektetraject mee starten, in het kader van bewustwording van de eigen eindigheid bij de patiënt. Maar hoe pak je dit op en wanneer? Hoe ga je erover in gesprek? Wat zijn belangrijke onderwerpen? En hoe deel je de informatie die je hebt besproken? Marieke legt uit, geeft praktische tips, behandelt je vragen en laat aan de hand van een proactief zorgplan zien wat de meerwaarde is. Tijdens deze interactieve workshop ontvang je handige zakkaartjes, een transmuraal proactief zorgplan en een gebruiksaanwijzing.

2. Zinnige zorg aan het einde van het leven
door Berith Croonen
Berith is huisarts in Sneek

Zinnige zorg gaat niet alleen over het verlenen van medische zorg, maar ook over de kwaliteit van leven, respect voor autonomie, en het bieden van ondersteuning aan zowel patiënten als hun naasten in een kwetsbare levensfase.
In deze workshop gaan we op verkenning naar wat 'zinnige zorg' betekent in de context van het levenseinde. Zinnige zorg is zorg, die gericht is op de wensen en behoeften van de patiënt, en die rekening houdt met de ethische en emotionele aspecten van het stervensproces. Het draait om het maken van weloverwogen keuzes, zowel door zorgverleners als door patiënten en naasten, met als doel om het laatste stukje van het leven op een waardige en betekenisvolle manier te kunnen doorbrengen.

3. Samenwerking in de driehoek 'cliënt - familie - zorg'. Hoe doe je dat?
door Marjolein Wouters
Marjolein is expert 'samenwerken in de Driehoek' en mede-eigenaar van Oudtopia

Tijdens deze workshop gaan we samen met Marjolein en de acteurs van Oudtopia aan de slag met Driehoekskunde. Zij brengen herkenbare scènes tot leven, waarin jij als deelnemer tips en suggesties aandraagt om de situatie in goede banen te leiden. Tegelijkertijd wordt er vanuit de Driehoekskunde toegelicht wat er precies gebeurt: Waarom doen mensen wat ze doen en hoe kun jij als professional daarop inspelen? Regietheater is altijd een bijzondere ervaring - met ruimte voor zowel een lach als een traan!

4. VIPLive, wat levert het op?
door Mirjam van de Merbel
Mirjam is praktijkverpleegkundige bij Huisartsenvereniging Langs de Linde en Consulent Ouderen bij Ketenzorg Friesland

VIPLive is een platform dat de zorg en administratieve processen van huisartsen, huisartsenposten en zorggroepen kan ondersteunen. De software is gekoppeld aan diverse HIS’en. Hierdoor kunnen zorgverleners goed zicht houden op de eigen patiëntenpopulatie.
Daarnaast kunnen zorgverleners met VIPLive gemakkelijker regionaal samenwerken met andere zorgverleners, verantwoord gegevens delen (voldoet aan de AVG), zorgplannen en patiënten betrekken bij hun eigen gezondheid. Daarbij worden ook financiële processen afgehandeld.
In deze workshop leer je hoe je VIPLive kunt inzetten voor patiënten in de laatste levensfase. Hoe gaat het in zijn werk? En wat kan VIPLive voor jou betekenen? Mirjam neemt je mee in de mogelijkheden.

5. In stappen door het Stappenplan Proactieve Zorgplanning
door Maaike van der Meulen en Petra de Vries
Maaike is adviseur bij ROS Friesland en betrokken bij de ontwikkeling van het Stappenplan en Petra is praktijkverpleegkundige bij Huisartsenpraktijk Bögels in St. Annaparochie

Het Stappenplan kan (zorg)professionals ondersteunen in het proces rondom de Proactieve Zorgplanning: met wie voer ik een gesprek? Wat leg ik dan vast en hoe? En met wie deel ik dit vervolgens? Het Stappenplan draagt bij aan de coördinatie en continuïteit en daarmee de kwaliteit van zorg. Gezamenlijke besluitvoering is de basis van het gesprek rondom Proactieve Zorgplanning. In deze workshop nemen Maaike en Petra je mee in het ontstaan en het gebruik van het Stappenplan en laten zij je zien hoe beleid ook echt praktijk kan worden.


 

Check je goed je mailadres? Anders komt je automatische bevestiging niet aan.
Vul hier alleen cijfers in, geen tekens of spaties
Kies 1 organisatie hierboven of 'niet van toepassing'
Zonder registratienummer kan je deelname niet worden verwerkt. Heb je geen registratienummer? Vul dan '0' in. Als je je nummer hier niet kwijt kunt, zet het dan bij 'opmerkingen' neer.
De lunch is zeer uitgebreid (buffet) met veel keus als het gaat om diëten (zoals glutenvrij, vegetarisch of koolhydraatarm). Vul hier in waar we écht rekening mee moeten houden.
Contact