Steun bij verlies en rouw

Het bieden van steun bij verlies en rouw is een belangrijke pijler van het werken in de palliatieve zorg. Het is de laatste stap in het Transmuraal zorgpad palliatieve Zorg.

Vaak sluit je echter juist in deze periode je contact af, nadat je samen veel hebt meegemaakt.  Om mensen een steuntje in de rug te bieden, en mensen ook vooral te stimuleren om hulp te zoeken als dat nodig is hebben we met een aantal professionals samen een regionale folder ontwikkeld. Deze kun je achterlaten bij mensen die te maken hebben met verlies en rouw. Mensen kunnen zich dan op hun eigen tijd verdiepen in de mogelijkheden die er zijn om meer informatie of extra begeleiding te krijgen.

Folder 'Verder na het verlies van een dierbare'
Download hier de folder.
 Bestel via netwerkpalliatief@gmail.com een hardcopy exemplaar (of meerdere).


Waar kunt u terecht in de Achterhoek en in de regio Zutphen?

Huisarts
De huisarts kent u in de meeste gevallen goed en heeft mogelijk een deel van het proces van afscheid nemen met u meegemaakt. U kunt contact opnemen met uw huisarts als u zich zorgen maakt over uw verdriet. De huisarts kan verwijzen naar de praktijkondersteuner die in de huisartsenpraktijk werkzaam is. De praktijkondersteuner gaat samen met u bekijken waar uw behoefte ligt en wat u nodig heeft. Dat kunnen gesprekken met de POH-GGZ zijn of met een andere hulpverlener binnen de GGZ. Bijvoorbeeld als u vastloopt in het rouwen, of bij bijzondere situaties zoals rouw na een zelfdoding.

Centrum voor levensvragen
Praten met een geestelijk verzorger kan zinvol zijn wanneer uw leven ingrijpend verandert. U kunt terecht bij Willem-Hart voor levensvragen via www.willemlevensvragen.nl of telefoonnummer 0900 - 7770 077. Een geestelijk verzorger kan u een aantal keren bezoeken en u begeleiden bij vragen rond verlies, zingeving en andere levensvragen.

Contact met lotgenoten na partnerverlies
Humanitas afdeling Graafschap begeleidt mensen die te maken hebben met rouw en verlies. Mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om een partner te verliezen komen als vrijwilliger bij u thuis zodat u uw ervaringen kunt delen. Humanitas organiseert daarnaast een gespreksgroep voor mensen die hun partner verloren hebben. Zie www.humanitas.nl/graafschap. Ook Willem-Hart voor levensvragen biedt een gespreksgroep voor mensen die iemand verloren hebben.

Online in gesprek
Op de website www.rouwinformatie.nl/rouwchat/ kunnen mensen die rouwen een chatgesprek aangaan over hun verlies. Laagdrempelig, vrijblijvend en anoniem. Aan de andere kant zit een goed getrainde vrijwilliger om een luisterend oor te bieden.

Ook via de gemeente zijn er diverse mogelijkheden voor rouwbegeleiding. Dan kunt u denken aan maatschappelijk werk, een gespreksgroep of begeleiding door een ervaren vrijwilliger. Onderstaand een overzicht waar u per gemeente terecht kunt voor rouwbegeleiding.
 

Binnenkort volgt meer informatie waar u in de gemeente Aalten terecht kunt voor rouwbegeleiding.

Binnenkort volgt meer informatie waar u in de gemeente Berkelland terecht kunt voor rouwbegeleiding. 

Binnenkort volgt meer informatie waar u in de gemeente Bronckhorst terecht kunt voor rouwbegeleiding.

Binnenkort volgt meer informatie waar u in de gemeente Doetinchem terecht kunt voor rouwbegeleiding.

Binnenkort volgt meer informatie waar u in de gemeente Montferland terecht kunt voor rouwbegeleiding. 

Binnenkort volgt meer informatie waar u in de gemeente Oost Gelre terecht kunt voor rouwbegeleiding.

Binnenkort volgt meer informatie waar u in de gemeente Oude IJsselstreek terecht kunt voor rouwbegeleiding.

Binnenkort volgt meer informatie waar u in de gemeente Winterswijk terecht kunt voor rouwbegeleiding.

Binnenkort volgt meer informatie waar u in de gemeente Zutphen terecht kunt voor rouwbegeleiding.


Mist u aanbod in uw gemeente, laat het ons weten via netwerkpalliatief@gmail.com

Er zijn ook particuliere instanties voor rouwbegeleiding. U kunt deze instanties vinden via Google door te zoeken op rouwbegeleiding Gelderland of uw eigen plaatsnaam. Bij het landelijk steunpunt Steun bij verlies vindt u veel achtergrondinformatie en een overzicht van de daar ingeschreven rouwbegeleiders. www.steunbijverlies.nl.

Rouw bij kinderen
Voor kinderen kunt u kijken op
www.achterderegenboog.nl
www.nikzuidoost.nl

Contact