In gesprek op de dag van de palliatieve zorg

Wanneer je een ernstige ziekte hebt en niet meer beter wordt wil je als mens gezien blijven worden. In het Amphion waren op 10 oktober 250 zorgprofessionals en vrijwilligers uit de palliatieve zorg bij elkaar, er werd van verschillende kanten belicht hoe je met elkaar in gesprek kunt blijven. 

Dat begint altijd met de persoon die zelf in deze laatste levensfase is aanbeland, bij wat dat voor deze persoon betekent:  Het echtpaar Peter en Lia vertelde hoe de diagnose Parkinson hun leven enerzijds op z’n kop zet; een onbezorgde toekomst is er niet meer bij. Ook hoe anderzijds de wil om samen verder te leven ervoor zorgt dat het leven toch ook doorgaat en een nieuw huis met een trap gekocht wordt.

In dialoog met Matthijs van Nieuwkerk en met de aanwezigen kwamen allerlei aspecten van het In gesprek zijn aan bod. Henk van den Berg, geestelijk verzorger, liet vanuit zijn praktijk zien hoe je een dieper liggende laag kunt aanboren in het gesprek, en daarmee ruimte schept voor echt contact. Erik Muller, gepensioneerd oncoloog vertelde naar aanleiding van zijn boekje "Gelukkig heb je je wenkbrauwen nog" hoe herkenbaar ingewikkeld het is om de juiste dingen te zeggen als iemand ernstig ziek is. En Rob Bruntink, journalist op het gebied van het levenseinde, gaf tips om in balans te blijven als je in het werk veel te maken hebt met verlies en rouw. Voor zowel mensen die zorg ontvangen als mensen die zorg verlenen blijkt humor een belangrijke kracht. Aanwezigen deelden mooie voorbeelden vanuit de praktijk.

Matthijs mocht tot slot de eenmalige glossy In Gesprek overhandigen aan Peter en Lia. Deze glossy zet de palliatieve zorg in de regio Achterhoek en Zutphen in het zonnetje. Diverse mensen uit de regio komen aan het woord. Lees hier de digitale versie.

1.jpg

De werkgroep IDPZ, bestaande uit mensen uit de hele regio kijkt met veel voldoening terug op de bijeenkomst en de warme betrokkenheid vanuit de aanwezigen. Het werd weer eens mooi voelbaar: palliatieve zorg geven we samen.

 

Contact