Publicaties

Publicaties

Filteren
Hoofdonderwerpen
Thema's
Publicatietype
Type publicatie
Zorgaanbod
Zorgverleners
Zorgvragers
Beroerte: en dan? Top 10 tips voor palliatieve zorg
Publicatie
Met het ouder worden van de bevolking komen ischaemische en bloedige CVA’s vaker voor. Een derde van de mensen sterft dientengevolge. Om de kennis en vaardigheden in de zorg voor patiënten na een acuut CVA te vergroten, heeft een team van Amerikaanse zorgverleners dit wetenschappelijk artikel gepubliceerd.
Informatiebijeenkomsten over het levenseinde voor ouderen
Publicatie
In 2016 zijn in vier huisartspraktijken informatiebijeenkomsten over het levenseinde gehouden door de huisarts voor mensen van 75 jaar en ouder. Onderzoekers onderzochten de effectiviteit van deze bijeenkomsten voor proactieve zorgplanning (ACP).
Markering & proactieve zorgplanning (factsheet)
Publicatie
Factsheet over een peiling onder 1011 zorgverleners om inzicht te krijgen in ervaringen, kennis en opvattingen over de thema's markering en proactieve zorgplanning (advance care planning) in de palliatieve zorg.
Proactieve zorgplanning in de huisartsenpraktijk: een evaluatieonderzoek
Publicatie
Ondanks voordelen van proactieve zorgplanning (advance care planning; ACP) en een positieve houding van artsen en ouderen, zijn ACP-gesprekken nog geen gemeengoed in huisartsenpraktijken. Uit evaluatieonderzoek blijkt dat de resultaten bescheiden maar positief zijn.
Samenwerking tussen palliatieve zorg teams en oncologen
Publicatie
De samenwerking tussen palliatieve zorg teams en oncologen kan soms leiden tot frustraties. Een model om dergelijke situaties te verbeteren is het Collaborative Care Model (CCM). In Amerikaans onderzoek wordt het aangepaste model in een Collaborative Oncology Palliative Care (CO-PAL) beschreven. 
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.