Publicaties

Publicaties

Filteren
Hoofdonderwerpen
Thema's
Publicatietype
Type publicatie
Zorgverleners
Zorgvragers
Cannabis geeft geen extra pijnstilling bij kanker en opioïde
Publicatie
Mede mogelijk gemaakt door legalisering, is het gebruik van cannabis als pijnstiller toegenomen bij patiënten met pijn door kanker. In een Canadees onderzoek gebruikte 18% cannabis van wie de helft tegen pijn. Maar heeft het toevoegen ervan aan een opioïde wel zin? En zijn er bijwerkingen?
Entonox of morfine?
Publicatie
Onderzoek waarin de inzet van morfine werd vergeleken met Entonox bij kortdurende pijnbestrijding. Tevens werd een combinatie van deze twee methoden vergeleken.
Fenytoïne: honderdjarige met toekomst
Publicatie
Drie artikelen van dezelfde Nederlandse auteurs, over het effect van fenytoïnecrème op neuropathische pijn.
Helpt Ketamine wel of niet?
Publicatie
Helpt Ketamine wel of niet?
Opioïden bij dyspnoe: niets nieuws onder de zon
Publicatie
Chinese onderzoekers doorzochten de gebruikelijke databanken op Engelstalige RCT’s waarin het effect bestudeerd werd van opioïden op dyspnoe bij patiënten met kanker. Het effect is bevestigd, maar het bewijs is van lage kwaliteit. Grote studies met gestandaardiseerde protocollen zijn nodig.
Ozontherapie: optie bij refractaire bekkenpijnsyndromen na behandelingen tegen kanker?
Publicatie
Ex-patiënten van kanker kunnen nog veel hinder ondervinden van post-therapeutische pijn, zoals bekkenpijn. Deze is vaak neuropathisch van aard en moeilijk te behandelen. Ozontherapie zou een optie kunnen zijn.
Pijnmeting bij mensen met een uitingsbeperking
Publicatie
Onderzoek naar een pijnobservatieschaal die de kwaliteit van pijnbestrijding bij kwetsbare ouderen met een uitingsbeperking kan verbeteren.
Pijnprotocol in het verpleeghuis
Publicatie
Artikel over het optimaliseren van pijnbehandeling van verpleeghuispatiënten volgens een multidimensionele en multidisciplinaire benadering.
Van plakken naar slikken
Publicatie
Onderzoek waarbij retrospectief werd bekeken hoe de omzetting van fentanylpleister naar een ander opioïd in zijn werk ging.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.