Publicaties

Filteren
Thema's
Zorgverleners
Zorgvragers
Ziektefasen
Type publicatie
Organisatie van zorg
Instrumenten
Factsheet 'Afschaffing terminaliteitsverklaring'
Publicatie
SInds november 2019 is het in de meeste situaties niet meer nodig om een terminaliteitsverklaring te gebruiken. In het factsheet 'Afschaffing terminaliteitsverklaring' wordt inzichtelijk gemaakt wat er precies in welke setting veranderd is.
Factsheet 'Wat betalen patiënten voor palliatieve zorg?'
Publicatie
In Nederland is het streven dat mensen palliatieve zorg ontvangen die aansluit op hun wensen en behoeften, waar en wanneer zij dat wensen. De vergoeding daarvoor is geregeld in verschillende wetten. In dit factsheet voor zorgprofessionals is te lezen met welke kosten patiënten te maken kunnen krijgen in de palliatieve fase en of en hoe deze vergoed worden.
Filmpje over afschaffing terminaliteitsverklaring
Publicatie
Korte door VWS ontwikkelde film waarin de gedeeltelijke afschaffing van de terminaliteitsverklaring wordt toegelicht. Sinds november 2019 is het in de meeste situaties niet meer nodig om een terminaliteitsverklaring te gebruiken.
Handreiking financiering palliatieve zorg
Publicatie
De 'Handreiking financiering palliatieve zorg' is een handzaam jaarlijks geactualiseerd overzicht van de regelgeving en structuur rond de financiering van palliatieve zorg in de meest gebruikelijke zorgsettingen: thuis, een ziekenhuis, hospice, een verpleeghuis en een palliatieve terminale unit.
Informatiekaart 'Samenwerking en betaalbaarheid palliatieve zorg op maat​'
Publicatie
Uit een analyse van de NZa blijkt dat de regelgeving voor palliatieve zorg voor zorgaanbieders niet altijd helder is. In deze informatiekaart geeft het NZa antwoord op veel gestelde vragen.
Informatiekaart Palliatieve zorg
Publicatie
Informatiekaart van het Ministerie van VWS met informatie voor patiënten, onder meer met antwoorden op vragen als: Wat is palliatieve zorg?, Wanneer begint de zorg?, Hoe wordt deze betaald? en Waar kun je deze zorg ontvangen?
Monitor Palliatieve Zorg 2020
Publicatie
De monitor Palliatieve Zorg 2020 geeft een totaalbeeld van de zorg in de laatste levensfase. Het laat zien dat er grote verschillen zijn in het zorggebruik van palliatieve patiënten en het zorggebruik neemt toe naar mate het overlijden dichterbij komt.
Rapport 'Palliatieve zorg op maat'
Publicatie
Rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit waarin beschreven wordt welke knelpunten partijen ervaren in de bekostiging van palliatieve zorg.
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!