Cross-sectionele analyse: samenhang tussen gevoel van betrokkenheid bij proactieve zorgplanning en emotioneel functioneren
Publicatie

Cross-sectionele analyse: samenhang tussen gevoel van betrokkenheid bij proactieve zorgplanning en emotioneel functioneren

  • Datum publicatie 10 april 2021
  • Auteur Kroon LL et al.
  • Organisatie Journal of Cancer Survivorship
Voor vragen, neem contact op met:
Natasja Raijmakers IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 9 november 2021

In deze studie analyseerden de onderzoekers patiënt-gerapporteerde uitkomsten van 1001 patiënten van de eQuiPe-studie, een onderzoek naar kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven bij patiënten met gevorderde kanker in Nederland.  'De belangrijkste conclusie is dat er een positieve associatie is tussen de perceptie van patiënten met gevorderde kanker op de betrokkenheid in proactieve zorgplanning (ACP) van henzelf, hun naasten en hun behandelend artsen, en het eigen emotioneel functioneren.', aldus Lente Kroon, arts-onderzoeker. 

Meerderheid zo betrokken als ze willen

De meerderheid van de patiënten (87%) gaf aan dat ze net zo betrokken waren als ze wilden bij beslissingen over hun toekomstige medische behandeling en zorg. Ook waren de meeste patiënten van mening dat hun naasten (81%) en artsen (75%) bekend waren met hun voorkeuren voor toekomstige medische behandeling en zorg. Een kleine minderheid van de patiënten (2,7%) voelde zich niet betrokken bij de beslissingen en hadden het idee dat hun naasten (5,7%) en artsen (7,7%) niet bekend waren met hun voorkeuren.  

Drie stellingen

De betrokkenheid die deze patiënten ervaarden bij hun ACP werd gemeten aan de hand van drie stellingen;

  1. Ik heb het gevoel dat mijn naasten weten wat mijn voorkeuren zijn voor mijn toekomstige behandeling en zorg.
  2. Ik heb het gevoel dat mijn artsen weten wat mijn voorkeuren zijn voor mijn toekomstige behandeling en zorg.
  3. Ik heb het gevoel dat ik net zoveel word betrokken bij beslissingen over mijn behandeling en zorg als ik zelf wil.

De patiënten beoordeelden deze stellingen op een zogenaamde 5-punts Likert-schaal van helemaal oneens (1) naar helemaal eens (5).

Naar de publicatie

Het hele artikel 'Perceptions of involvement in advance care planning and emotional functioning in patients with advanced cancer' is hier te bekijken.

Voor vragen, neem contact op met:
Natasja Raijmakers IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 9 november 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.