Gespreksformat + tips Advance Care Planning en Corona bij mensen met een verstandelijke beperking (handreiking)
Publicatie

Gespreksformat + tips Advance Care Planning en Corona bij mensen met een verstandelijke beperking (handreiking)

  • Datum publicatie 1 januari 2020
  • Organisatie Koraal
Voor vragen, neem contact op met:
Annemieke Wagemans Koraal
Laatst geactualiseerd: 19 augustus 2021

De handreiking bevat een gespreksleidraad advance care planning bij mensen met een verstandelijke beperking en hulpvragen die gesteld kunnen worden met betrekking tot Covid-19 en mogelijk IC opname. In dit document zijn tips verwerkt en daarnaast is er een afzonderlijk document waarop tips staan.

Het hulpmiddel is voor behandelaren, persoonlijk begeleiders en wettelijk vertegenwoordigers en kan ingezet worden in de eerstelijnszorg, ziekenhuiszorg of intramurale woonvoorzieningen. De handreiking maakt deel uit van het proactieve zorgplanningprogramma en is getest in verschillende organisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Uit de evaluatie blijkt dat zorgverleners makkelijker het gesprek over de toekomstige zorgmogelijkheden aangaan en zich deskundiger voelen in proactieve zorgplanning. Zorgverleners kunnen de tips gebruiken bij het invullen van het format proactieve zorgplanning.

Naast het gespreksformat en de tips zijn er:

Ervaringsverhalen zorgverleners en wettelijk vertegenwoordiger (film)

In een film van vijf minuten vertellen een onderzoeker, broer en zus, moeder en een Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG) over het belang van proactieve zorgplanning bij mensen met een verstandelijke beperking.

Randvoorwaarden implementatie (training)

Er is een Training Advance Care Planning in de zorg voor mensen met verstandelijke beperking beschikbaar.

Naar het gespreksformat 

Naar de tips 

Voor vragen, neem contact op met:
Annemieke Wagemans Koraal
Laatst geactualiseerd: 19 augustus 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.