Surprise Question Hartfalen (markeringskaart)
Hulpmiddel

Surprise Question Hartfalen (markeringskaart)

  • Ontwikkelaar Zorgnetwerk Midden-Brabant
  • Soort Infographic
  • Gebruiker Basisarts, Diëtisten, Ergotherapeuten, Fysiotherapeuten, Geestelijk verzorgers, Helpenden, Huisartsen, Kaderartsen, Maatschappelijk werkers, Medisch specialisten, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Psychologen, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden
  • Versie oktober 2021
  • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
  • Setting Thuis, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
M. Heinsbroek Zorgnetwerk Midden-Brabant
Laatst geactualiseerd: 20 februari 2024

De Surprise Question (SQ) is een eenvoudig hulpmiddel bij het ‘markeren’ van de palliatieve fase. De kaart geeft zicht op enkele kenmerken en indicatoren. Door signalering en markering van de palliatieve fase kunnen zorgverleners tijdig anticiperen op (aankomende) problemen. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven van patiënten en naasten.  

Iedere zorgverlener kan signalen van een beperkte levensverwachting oppakken en bespreken met de behandelend arts. De behandelend arts markeert de palliatieve fase en bespreekt dit met de patiënt en naaste.  

Het verloop van de palliatieve fase verschilt bij verschillende aandoeningen. Het grillige verloop van de palliatieve fase voor patiënten met COPD en hartfalen is bijvoorbeeld niet te vergelijken met de geleidelijke achteruitgang bij mensen met dementie of de ziekte van Parkinson. Daarom zijn voor deze vier ziektebeelden markeringskaarten palliatieve zorg ontwikkeld met de Surprise Question: zou het mij verbazen als deze patiënt binnen twaalf maanden overlijdt? De kaarten zijn gevisualiseerd met enkele kenmerken en algemene indicatoren. Met behulp van de kaarten kunnen zorgverleners meer aandacht hebben voor het tijdig markeren van de palliatieve fase. De kaarten kunnen als zakkaart of poster worden geprint.

Inzet hulpmiddel

Tijdig markeren van de palliatieve fase bij patiënten met hartfalen.
 

Naar de markeringskaart


Andere markeringskaarten met de Surprise Question zijn:

  1. Surprise Question Algemeen
  2. Surprise Question COPD
  3. Surprise Question Dementie
  4. Surprise Question Parkinson

Randvoorwaarden voor implementatie

De kaarten zijn direct inzetbaar.

Licentie

Creative commons: cc by-nc-sa

Meer informatie

Op de themapagina Markering staat meer informatie over hulpmiddelen, meetinstrumenten, onderwijs, bekostiging en onderzoek naar markering.

Voor vragen, neem contact op met:
M. Heinsbroek Zorgnetwerk Midden-Brabant
Laatst geactualiseerd: 20 februari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.