Gesignaleerd in de media #32
Nieuws22 september 2022
Nieuws

Gesignaleerd in de media #32

Nieuws 22 september 2022

De laatste wens van mensen die weten dat ze zullen sterven

Dit artikel van het NRC gaat over de laatste wensen van mensen die weten dat ze gaan sterven. Die wensen gaan bijna nooit over grootste dingen zoals wereldreizen en bungeejumpen, maar over kleine dingen die veilig en vertrouwd voelen. Wensen die iets te maken hebben met dierbaren en met je thuis voelen. 'Het gaat over het allerzachtste kussen. Over één gekookte aardappel als je geen puree meer kunt zien. Het gaat over stilte. Over een zoon die na jaren een zoen aan zijn moeder geeft', aldus hospicemedewerker Martine Wolfaert in het NRC-artikel. 

Betere palliatieve zorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Om mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (BGV) mee te laten beslissen over de zorg in de laatste levensfase zijn goede communicatieve vaardigheden nodig. Binnen het onderzoek Goed Begrepen werden zorgverleners geïnterviewd over hun ervaringen en behoeftes rond het omgaan met mensen met BGV. Ook werden opnames gemaakt van gesprekken in de spreekkamer. Het bleek onder andere dat zorgverleners vaak te veel en te ingewikkelde informatie gaven aan patiënten. 

Op basis van de uitkomsten zijn meerdere hulpmiddelen ontwikkeld, zoals informatiekaarten, een zakkaartje en een e-learning. Lees verder in het artikel dat ZonMw erover publiceerde.

Hoe een naald ernstige pijn bij kanker weghaalt

In een podcast van het UMCG gaat het over wat een chordotomie kan betekenen voor patiënten met ernstige pijn bij kanker. Gerrit Meijer, patiënt met kanker: 'We kregen de pijn maar niet onder controle. Ik kon alleen nog maar in bed liggen en was volledig afhankelijk geworden van mijn vrouw en kinderen. Ik drong bij mijn behandelaar aan op een verwijzing naar het Pijncentrum van het UMCG. Zo kwam ik in contact met Egbert Klarenbeek, die mij vertelde over een chordotomie. Hij heeft deze behandeling bij mij gedaan. De kanker zit er nog, maar door deze behandeling ben ik nu pijnvrij.

Een struikelend mens

Huisarts Imme vertelt in deze blog over haar ervaringen in de 'zelfstandige periode' tijdens haar huisartsenjaar. Zo werd ze eens gebeld door de dochter van de heer Broers, een patiënt met vergevorderde ALS, met de vraag of ze een slaaptabletje voor de nacht wilde voorschrijven. Het hieraan gehoor geven bleek geen handige zet voor de patiënt, maar wel voor een lesje in nederigheid voor Imme. 'Wat ik vooral van hem heb geleerd is hoe enorm vergevingsgezind mensen kunnen zijn, als je ze de kans geeft. En die kans geef je door in hun ogen mens te worden met alle fouten én spijt die daarbij horen. Dat wat hij kende in zichzelf kon hij door mijn openheid ook in mij herkennen: een struikelend mens.'

Gesprekken over levensvragen met patiënten met dementie of een migratieachtergrond

Het is voor zorgverleners soms een uitdaging om gesprekken te voeren over levensvragen met patiënten met beginnende dementie of een migratieachtergrond. Het Diamant Model is een gespreksmodel dat daarbij kan helpen. Er is een nu een versie uitgekomen voor mensen met beginnende dementie en er volgen nog versies voor mensen met een migratieachtergrond. Lees meer over het gespreksmodel, de bijbehorende training en de projectgroep in dit artikel van ZonMw.

'De dood kietelt ons en helpt ons verder'

Christiaan Rodius vertelt in dit interview over zijn werk als arts palliatieve geneeskunde bij hospice Bardo, de voorlichting die hij geeft in het leerhuis en de noodzaak van meer scholing over palliatieve zorg. Hij spreekt met Mirjam Bikker, woordvoerder zorg en medische ethiek van de ChristenUnie. Mirjam: 'Met de teruggang van de kerken is er steeds minder een natuurlijke ontmoetingsplek om over sterven te praten. Palliatieve zorg creëert weer een gemeenschap, dat vind ik er zo mooi aan.' (bron: artikel van Wilfred Hermans in het magazine van de ChristenUnie).

 

 

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 22 september 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.