Gesignaleerd in de media #31
Nieuws8 september 2022
Nieuws

Gesignaleerd in de media #31

Nieuws 8 september 2022

Twitteren over doktersbezoeken, de dood en de geur van geroosterd brood

De Volkskrant publiceert een artikel over wat mensen beweegt om over hun sterfbed te berichten op sociale media. Ze analyseerden 3900 tweets over ongeneeslijk en terminaal ziek zijn en concluderen dat zulke tweets sinds de coronacrises een hoge vlucht nemen. In het artikel komen twee mensen met een ongeneeslijke aandoening aan het woord die hierover posten op sociale media.

Mantelzorg is van grote invloed op de relatie

Mantelzorgers ervaren minder emotionele intimiteit en minder fysieke intimiteit met degene voor wie zij zorgen dan voorheen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel. Volgens Rianne Hanning, projectleider bij MantelzorgNL, zou er meer aandacht moeten zijn van zorgprofessionals voor onderwerpen als intimiteit en seksualiteit (bron: Zorg voor beter).

Ivans vooraankondiging

Een column van René Steenhorst over Ivan Wolffers. Ivan heeft prostaatkanker en het moment nadert dat hij er niet meer zal zijn. Ivan: ‘Voor ik heenga zou ik nog graag alle foto’s die ik maakte een laatste keer bekijken. Een reserveleven bewonderen, maar er zal te weinig tijd voor zijn.’

Eenvoudige scorelijst voor voorspellen delier bij patiënten in hospice

Meer dan de helft van de patiënten die in een hospice verblijven krijgt een delier. Deze plotseling optredende verwardheid heeft altijd een lichamelijke oorzaak en veroorzaakt veel negatieve gevolgen, zoals angst en onrust bij de patiënt. De scorelijst om een delier te voorspellen is door professor Yvette van der Linden en haar collega’s, vereenvoudigd tot vier items. Van der Linden hoopt dat hierdoor het gebruik in de praktijk wordt gestimuleerd. Lees meer in het nieuwsbericht van IKNL.

Rob Bruntink ontvangt Elisabeth Kübler-Ross-penning op landelijke Vrijwilligersdag VPTZ Nederland

Rob Bruntink krijgt op 13 september de Elisabeth Kübler-Ross-onderscheiding uitgereikt van VPTZ Nederland. Hij ontvangt deze onderscheiding vanwege zijn expertise op het gebied van palliatieve zorg en omdat hij zich al jarenlang inzet voor meer aandacht voor het gesprek over de dood. Lees meer in dit nieuwsbericht van VPTZ Nederland.

Op weg naar het einde

Een artikel in HP/De Tijd over sterven en lijden. Wat betekent het voor de samenleving dat in Nederland een kwart van de bevolking ouder is dan 65 jaar? Het artikel zit achter een betaalmuur.

Nieuw op Palliaweb en Overpalliatievezorg

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 8 september 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.