Gesignaleerd in de media #30
Nieuws18 augustus 2022
Nieuws

Gesignaleerd in de media #30

Nieuws 18 augustus 2022

6 momenten om contact te maken met mensen met dementie

Het boekje Een dag uit het leven van... biedt handvatten en tips om gedurende de dag contact te maken met mensen met dementie. Het boekje is gebaseerd op inzichten van zorgmedewerkers en is gemaakt vanuit de visie van Positieve Gezondheid. Positieve Gezondheid gaat uit van het principe dat mensen niet hun ziekte zijn en dat de aandacht dus niet alleen naar de aandoening zou moeten gaan maar naar de veerkracht van mensen (bron: artikel van Zorg voor beter).

Documentaire: Dertien dagen

Documentaire over de laatste dertien dagen van Floor Haaksma (86). Floor stopt met eten en drinken omdat hij zijn leven voltooid vindt en niet naar een verpleeghuis wil. Zijn zoons trekken bij hem in om voor hem te zorgen in de laatste dagen van zijn leven. De documentaire is terug te kijken op NPOstart.

Meer patiënten sterven thuis door protocol palliatieve zorgplanning bij ZZG Zorggroep

Als patiënten volgens het protocol palliatieve zorgplanning worden behandeld, hebben zij twee keer zoveel kans om thuis te sterven. Ze worden ook minder vaak opgenomen in het ziekenhuis in de laatste drie maanden voor hun overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde van het Radboudumc. Lees meer in het   interview met Jeroen Hasselaar, senior onderzoeker bij het Expertisecentrum, op de website van ZonMw (bron: Skipr). Het protocol komt voort uit het Palliantieproject Een continuüm van vertrouwen en deskundigheid: Ontwikkeling en evaluatie van een regionaal protocol voor 24/7 beschikbaarheid van gespecialiseerde palliatieve zorg in de thuissituatie van ZonMw.

Gewoon een werkdag zoals altijd

Column van een huisarts over palliatieve zorg en overdracht vanuit de tweede lijn. 'Midden in mijn spreekuur word ik gebeld door een ‘zaalarts’ van een patiënt. De 83-jarige man is in het ziekenhuis opgenomen met bloedbraken. In het ziekenhuis blijkt hij gemetastaseerd maagcarcinoom te hebben met doorgroei in grote vaten. De zaalarts meldt mij dat hij morgen naar huis komt om te sterven. Of ik de terminale zorg wil overnemen? Thuiszorg is al geregeld.' (bron: Medisch Contact).

Ontregeld

Mariska Koster was longarts met aandachtsgebied oncologie en kreeg de diagnose borstkanker: 'Ik heb ruime ervaring met slecht nieuws en met de wijze waarop mensen op dat nieuws reageren. En daar heb je niets aan als je zelf aan de ontvangende kant zit.' Lees meer in haar blog op de website van Arts en Auto.

Film: The Farewell

De film The Farewell (2019) vertelt het waargebeurde verhaal van de familie van de Chinees-New Yorkse Billie. Wanneer zij erachter komen dat hun grootmoeder (die nog in China woont) terminaal ziek is, besluiten ze het slechte nieuws niet met haar te delen en ‘zelf de last te dragen’. De film toont de invloed van generatiekloven en cultuurbotsingen in de palliatieve fase. Bekijk de film op NPO plus (alleen te zien met een abonnement op NPO plus).

ADL-zorg bij COPD: 'Durf ook te kiezen voor niet wassen'

Karin Kuperus, longverpleegkundige, analyseert de ADL-zorg bij COPD-patiënten en merkt dat er verbeterpunten zijn. Vooral het tempo bij het wassen, goede ademhalingstechnieken tijdens activiteiten en het inlassen van pauzes zijn belangrijk in de dagelijkse zorg voor deze patiëntengroep. Lees haar adviezen en verbeterpunten in dit artikel van Nursing.

Nieuw op Palliaweb en Overpalliatievezorg

Nieuw op Palliaweb:

Nieuw op Overpalliatievezorg:

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 18 augustus 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.