Gesignaleerd in de media #14
Nieuws23 september 2021
Nieuws

Gesignaleerd in de media #14

Nieuws 23 september 2021

Dit ‘rouwspeelgoed’ helpt verstandelijk beperkten begrijpen wat doodgaan is

Voor mensen met een verstandelijke beperking kan het praten over de dood lastig zijn. Om deze doelgroep te helpen in een afscheids- of rouwproces is er speciaal speelgoed ontwikkeld. Met het speelgoed nodig je mensen uit hun eigen verhaal te maken. In een artikel in het AD legt geestelijk verzorger Marja Lok uit hoe zij het speelgoed zou inzetten: ‘Ik denk dat we het vaker ná een sterfgeval zullen gebruiken dan vooraf, om duidelijk te maken wat bij een uitvaart komt kijken. Hoe meer je ze betrekt, hoe minder kans op trauma. We willen niet dat bewoners hun gevoelens wegstoppen, maar juist ruimte bieden.’ Lees het volledige artikel op de website van het Algemeen Dagblad.

Onafscheidelijk

Huisarts Sjoerd Zwart wordt geconfronteerd met een opvallende laatste wens van één van zijn patiënten. Zij wil namelijk haar as tegelijk uitgestrooid hebben met haar hondje die ook op het randje van de dood staat. Aanvankelijk staat Zwart hier sceptisch tegenover, maar gaandeweg het traject verdwijnt zijn scepsis. Hij deelt zijn ervaring van hoe hij tijdens de stervensbegeleiding tot inzicht komt dat hond en baasje onafscheidelijk waren en dat deze wens troost biedt bij de pijn van het afscheid nemen. Lees het volledige verhaal op de website van Arts en Auto.

De palliatieve benadering bekeken als moestuin: wat is ervoor nodig om te groeien?

Hoe werk je zo goed mogelijk samen in de palliatieve fase? Hoe bereik je die andere professional? Hoe zorg je dat er aandacht is voor zowel het psychische, sociale, medische aspect als voor zingeving bij de cliënt én de naasten? Hoe zie je de mens in z’n geheel? In een Proeftuinboekje probeert Agora antwoord te geven op die vragen. Lees meer over het boekje op de website van Agora.

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 23 september 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.