Snelle verbinding werkt: PZNL Expertgroep wordt voortgezet
Nieuws17 juni 2020
Nieuws

Snelle verbinding werkt: PZNL Expertgroep wordt voortgezet

Nieuws 17 juni 2020

PZNL heeft een landelijke expertgroep ‘palliatieve zorg in tijden van corona’ opgericht, die bestaat uit de hoogleraren palliatieve zorg, de medisch adviseurs van PZNL, artsen en verpleegkundigen uit het hele land. Doel: ervaringen over palliatieve zorg voor met COVID-19 besmette patiënten delen, urgente vraagstukken bepalen inclusief prioriteiten voor mogelijke oplossingen. Zo ondersteunt PZNL zorgprofessionals en behandelteams om de best passende zorg aan kwetsbare mensen thuis, in het verpleeghuis, hospice en ziekenhuis te geven. Alle uitkomsten van vraagstukken zijn gedeeld op Palliaweb.

Belang om te blijven klankborden

De piek van de coronacrisis is voorbij. Daarmee de aard van coronagerelateerde onderwerpen die worden besproken in de expertgroep, ook. Maar het belang om met zorgprofessionals te klankborden (‘doen we het juiste? Waar is behoefte aan? Wat heeft prioriteit?’), blijft. Evenals de ambitie van de expertgroep om ‘het veld’ te ondersteunen bij het geven van de best passende palliatieve zorg aan patiënten. Daarom wordt de expertgroep voortgezet.  

Pascalle Billekens, verpleegkundig specialist bij Laurens, is lid van de expertgroep. 'Ik heb respect voor hoe snel die is geformeerd. Tijdens de piek van de coronacrisis zorgde een dreigend tekort aan onder andere zuurstof en midazolam voor spanning en onduidelijkheid. In deze groep zitten deskundige en gedreven mensen aan tafel die met elkaar in korte tijd de richtlijnen hebben kunnen aanpassen, en zo konden bijdragen aan een oplossing.' 

Belangrijkste opgave is aandacht vasthouden en kennis blijven delen

Over haar deelname: 'Ik vind het belangrijk dat ook de VVT-sector goed wordt vertegenwoordigd. Palliatieve zorg vindt immers plaats in ziekenhuizen, hospices en bij mensen thuis, ook het verpleegtehuis is hard geraakt door deze crisis. De belangrijkste opgave van de groep is denk ik ook de komende tijd de aandacht voor palliatieve zorg vast te blijven houden en kennis te blijven delen. Ik vind het daarbij belangrijk om te blijven duiden dat we in het verpleeghuis veel ervaring hebben met langdurige palliatieve zorg waar bewoners, naasten en zorgmedewerkers mee te maken hebben. Het gaat niet alleen over de laatste dagen van iemands leven.'

Bron: PZNL

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 17 juni 2020
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.