Digitale beslisboom ondersteunt zorgverleners bij behandeling van pijn bij kanker
Nieuws28 september 2020
Nieuws

Digitale beslisboom ondersteunt zorgverleners bij behandeling van pijn bij kanker

Nieuws 28 september 2020

Om zorgverleners te ondersteunen bij de behandeling van pijn bij kanker is een praktische digitale beslisboom ontwikkeld. De beslisboom is gebaseerd op de multidisciplinaire richtlijn ‘Pijn bij kanker’ die begin dit jaar is gepubliceerd. Na de richtlijn ileus is het de tweede beslisboom die in de palliatieve fase toepasbaar is.

Praktische vertaling van uitgebreide richtlijn

Het doorlopen van de stappen in de beslisboom helpt zorgverleners om de juiste overwegingen en keuzes te maken in de behandeling van pijn bij kanker. Het is een korte, praktische vertaling van de uitgebreide herziene richtlijn. De beslisboom kan in het MDO toegepast worden.

Methodiek gebaseerd op oncologische beslisbomen

Voor oncologische zorg worden al langer beslisbomen gemaakt, bijvoorbeeld voor darmkanker en borstkanker. Voor de ontwikkeling van de beslisboom voor ‘Pijn bij kanker’ is gebruik gemaakt van dezelfde methodiek en ervaringen die zijn opgedaan bij het ontwikkelen van de beslisbomen voor oncologie.

Ontwikkeling andere beslisbomen

Momenteel wordt getoetst of de beslisbomen voor de palliatieve fase van meerwaarde zijn. De zorgprofessionals die hiervoor zijn bevraagd zijn positief: De beslisboom “ondersteunt je met nadenken”, “geeft meer structuur” en “ordent alle opties”, “is te gebruiken in een MDO, maar ook tijdens of ter voorbereiding van een grote visite” en “is prettiger in gebruik dan de lappen tekst van de richtlijn”.

Gesterkt door deze positieve feedback is inmiddels gestart met de ontwikkeling van beslisbomen voor de richtlijnen ALS en COPD.

Raadpleeg de beslisboom

De beslisboom ‘Pijn bij kanker’ is te raadplegen via Oncoguide.

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 13 oktober 2020
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.