Samen beslissen in de spreekkamer (rapport)
Publicatie

Samen beslissen in de spreekkamer (rapport)

  • Datum publicatie 2 december 2019
  • Auteur Mariska Oosterveld, Janneke Noordman, Jany Rademakers
  • Organisatie Nivel
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 9 november 2021

Samen beslissen is het proces waarin de arts en de patiënt gezamenlijk bespreken welk medisch beleid het beste bij de patiënt past, waarbij alle opties, voor- en nadelen, patiëntvoorkeuren en omstandigheden worden meegenomen. Voor samen beslissen is het nodig dat een patiënt de kennis en vaardigheden heeft om actief te participeren in het consult, dat hij de informatie die hij krijgt kan begrijpen en in staat is tot het nemen van beslissingen. Patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden voldoen vaak niet aan deze verwachtingen. Deze groep is behoorlijk groot; 36.4% van de Nederlanders heeft moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van gezondheidsinformatie. Dit belemmert hen om een actieve rol te nemen in het proces van samen beslissen.

Doel 

Op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) deed Nivel onderzoek om naar de beste manier om patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden beter bij het proces van samen beslissen te betrekken zijn de ervaringen en behoeften van deze doelgroep onderzocht. In het rapport worden ook aanbevelingen gedaan naar aanleiding van de bevindingen.

Download

Kennisvraag Samen beslissen in de spreekkamer, Ervaringen en behoeften van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden van Mariska Oosterveld, Janneke Noordman en Jany Rademakers (Nivel) (pdf)

Meer over het NIVEL

Het Nivel levert de kennis om de gezondheidszorg in Nederland beter te maken door het doen van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar thema’s met een groot maatschappelijk belang. Uiteindelijk gaat dit onderzoek om de vraag hoe de zorg voor de patiënt verbeterd kan worden, of het nu gaat over patiëntveiligheid in ziekenhuizen, de zorg rond het levenseinde, de kwaliteit van zorg bij de huisarts of het zorgaanbod in krimpgebieden.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 9 november 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.