Zelfbeoordelingsinstrument Gezamenlijke Besluitvorming (vragenlijst)
Hulpmiddel

Zelfbeoordelingsinstrument Gezamenlijke Besluitvorming (vragenlijst)

 • Ontwikkelaar Windesheim
 • Soort Vragenlijst
 • Gebruiker Huisartsen, Praktijkondersteuners, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundigen
 • Versie 2019
 • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
 • Setting Thuis, Verpleeghuis
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 20 februari 2024

Het zelfbeoordelingsinstrument Gezamenlijke Besluitvorming is een vragenlijst waarmee zorgverleners kunnen reflecteren over hun eigen handelen tijdens of na een proces van gezamenlijke besluitvorming. Het maakt zorgverleners bewust van de manier waarop zij gezamenlijke besluitvorming toepassen in het werk. De vragen gaan over het verloop van een gesprek waarin onderdelen van besluitvorming aan de orde waren:  

 1. Het bespreken van de kwestie.
 2. Het bespreken van de mogelijkheden om met de kwestie om te gaan. 
 3. Het achterhalen van voor – en nadelen van de mogelijkheden.
 4. Het afwegen van de voorkeuren van de cliënt en diens naasten.
 5. Het nemen van de beslissing.
 6. Het terugkijken op de beslissing.

Bij iedere stap horen andere vragen. Het begint met de vragen over de eigen basishouding, over het betrekken van de patiënt en diens naasten in het algemeen. Afhankelijk van de doorlopen stappen komen daar meer vragen bij. 

De vragenlijst is gebaseerd op een model van gezamenlijke besluitvorming dat is ontwikkeld voor de situatie van mensen met dementie en hun naasten. 

Inzet hulpmiddel

Het zelfbeoordelingsinstrument helpt zorgverleners bij de bewustwording over hoe zij gezamenlijke besluitvorming toepassen in hun werk. Ook kan het gebruikt worden om de kwaliteit van de besluitvorming te meten ten behoeve van onderzoek. 


Naar de vragenlijst
 

Randvoorwaarden voor implementatie

 • Lees bij voorkeur literatuur over gezamenlijke besluitvorming in complexe situaties uit de lijst met aanbevolen literatuur op pagina vier van de vragenlijst.
 • Volg bij voorkeur een training over gezamenlijke besluitvorming in complexe situaties. Neem contact op via de contactgegevens rechtsboven op deze pagina voor meer informatie over een cursus op maat. 
 • Bestudeer de stappenkaart gezamenlijke besluitvorming

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Aanvullend materiaal

De stappenkaart gezamenlijke besluitvorming.

Meer informatie

Het zelfbeoordelingsinstrument is tot stand gekomen met subsidie vanuit de Stichting Innovatie Alliantie (SIA) en het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 20 februari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.