Verken uw wensen voor zorg en behandeling (online keuzehulp)
- Ontwikkelaar Erasmus MC (i.s.m. klankbordgroep van patiënten en naasten, het Nederlands Huisartsen Genootschap, Nierpatiënten Vereniging Nederland, NPVzorg.nl, Agora, NIVEL, Universiteit Twente)
- Soort Keuzehulp
- Gebruiker Basisarts, Diëtisten, Ergotherapeuten, Fysiotherapeuten, Geestelijk verzorgers, Helpenden, Huisartsen, Kaderartsen, Maatschappelijk werkers, Mantelzorgers, Medisch specialisten, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Psychologen, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden
- Versie april 2020
- Doelgroep Volwassenen | Ouderen
- Setting Thuis, Verpleeghuis, Ziekenhuis
De digitale keuzehulp Verken uw wensen voor zorg en behandeling helpt mensen met het nadenken over wensen voor zorg en behandeling, en het bespreken en vastleggen daarvan. Het nadenken over wensen voor zorg en behandeling, en het bespreken en vastleggen daarvan wordt proactieve zorgplanning genoemd (of: advance care planning).
Op een bepaald moment in het leven kan het belangrijk zijn na te denken over wat belangrijk is en welke wensen voor zorg en behandeling er zijn. Dit kan het geval zijn bij mensen met een (chronische) ziekte, wanneer de gezondheid achteruit gaat, bij het ouder worden, na een ernstig ongeval of bij het naderen van het levenseinde.
De keuzehulp bestaat uit drie stappen:
- Nadenken over wensen voor zorg en behandeling.
- Het bespreken ervan met naasten en de behandelend (huis)arts.
- Het vastleggen van de zorgwensen.
Inzet hulpmiddel
De keuzehulp helpt mensen om na te denken over proactieve zorgplanning en welke zorg en behandeling zij wensen. Het kan mensen rust geven als de naasten én de behandelend arts de zorg- en behandelwensen kennen. Zorgverleners kunnen verwijzen naar de keuzehulp en het belang er van uitleggen.
In de keuzehulp zijn filmpjes opgenomen ter verduidelijking:
- Video: Wat is voor u belangrijk?
- Video: De zorgvertegenwoordiger
- Video: Een wilsverklaring maken
- Video: Ervaringsverhaal van patiënt en naaste
- Nieuwsbericht/video met daarin o.a. een patiënt en naaste aan het woord
Randvoorwaarden implementatie
De keuzehulp is ingebed in de website Thuisarts.nl. Huisartsen en veel zorg- en patiëntenverenigingen verwijzen naar de keuzehulp via hun websites. Bovendien is de keuzehulp opgenomen in de richtlijn proactieve zorgplanning.
Licentie
De website Thuisarts.nl vermeldt dat patiënten de informatie voor eigen gebruik mogen hebben (gratis), en er mag een link worden geplaatst naar de keuzehulp (bijv. op een eigen site)
Subsidie
De online keuzehulp is tot stand gekomen met subsidie van ZonMw.