Verken uw wensen voor zorg en behandeling (online keuzehulp)
Hulpmiddel

Verken uw wensen voor zorg en behandeling (online keuzehulp)

  • Ontwikkelaar Erasmus MC (i.s.m. klankbordgroep van patiënten en naasten, het Nederlands Huisartsen Genootschap, Nierpatiënten Vereniging Nederland, NPVzorg.nl, Agora, NIVEL, Universiteit Twente)
  • Soort Keuzehulp
  • Gebruiker Basisarts, Diëtisten, Ergotherapeuten, Fysiotherapeuten, Geestelijk verzorgers, Helpenden, Huisartsen, Kaderartsen, Maatschappelijk werkers, Mantelzorgers, Medisch specialisten, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Psychologen, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden
  • Versie april 2020
  • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
  • Setting Thuis, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 29 december 2021

De digitale keuzehulp Verken uw wensen voor zorg en behandeling helpt mensen met het nadenken over wensen voor zorg en behandeling, en het bespreken en vastleggen daarvan. Het nadenken over wensen voor zorg en behandeling, en het bespreken en vastleggen daarvan wordt proactieve zorgplanning genoemd (of: advance care planning).  

Op een bepaald moment in het leven kan het belangrijk zijn na te denken over wat belangrijk is en welke wensen voor zorg en behandeling er zijn. Dit kan het geval zijn bij mensen met een (chronische) ziekte, wanneer de gezondheid achteruit gaat, bij het ouder worden, na een ernstig ongeval of bij het naderen van het levenseinde.  

De keuzehulp bestaat uit drie stappen: 

  1. Nadenken over wensen voor zorg en behandeling.
  2. Het bespreken ervan met naasten en de behandelend (huis)arts.  
  3. Het vastleggen van de zorgwensen.

Inzet hulpmiddel

De keuzehulp helpt mensen om na te denken over proactieve zorgplanning en welke zorg en behandeling zij wensen. Het kan mensen rust geven als de naasten én de behandelend arts de zorg- en behandelwensen kennen. Zorgverleners kunnen verwijzen naar de keuzehulp en het belang er van uitleggen.  
 

Naar de keuzehulp 


In de keuzehulp zijn filmpjes opgenomen ter verduidelijking: 

Randvoorwaarden implementatie

De keuzehulp is ingebed in de website  Thuisarts.nl. Huisartsen en veel zorg- en patiëntenverenigingen verwijzen naar de keuzehulp via hun websites. Bovendien is de keuzehulp opgenomen in de richtlijn proactieve zorgplanning. 

Licentie

Creative commons: cc by-nc-sa 

De website Thuisarts.nl vermeldt dat patiënten de informatie voor eigen gebruik mogen hebben (gratis), en er mag een link worden geplaatst naar de keuzehulp (bijv. op een eigen site)

Subsidie

De online keuzehulp is tot stand gekomen met subsidie van ZonMw.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 29 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.