Proactieve zorgplanning bij oudere patiënten (toolbox)
Hulpmiddel

Proactieve zorgplanning bij oudere patiënten (toolbox)

  • Ontwikkelaar PrimaCura
  • Soort Toolbox
  • Gebruiker Huisartsen, Praktijkondersteuners, Verpleegkundigen
  • Versie 2020
  • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
  • Setting Thuis
Voor vragen, neem contact op met:
Famke van Heeckeren (L&P) PZNL
Laatst geactualiseerd: 30 december 2021

PrimaCura Huisartsenzorg Midden-Brabant besteedt in haar zorg aandacht aan proactieve zorgplanning (ook wel bekend als advance care planning of vroegtijdige zorgplanning). Vroegtijdige zorgplanning bevordert de kwaliteit van zorg binnen de eerste en tweede lijn doordat tijdig wordt nagedacht over de (mogelijk) benodigde zorg en ongewenste behandelingen mogelijk voorkomen worden. Door tijdig zorgwensen te bespreken behoudt de kwetsbare oudere zo lang mogelijk de eigen regie terwijl de professionals handvatten hebben om de juiste zorg in te zetten.

Hierover nadenken en praten kan moeilijk zijn voor de patiënt of zorgverlener. Het is belangrijk dat niet alleen de patiënt maar ook de naasten én de zorgverleners weten wat de wensen zijn van de patiënt. 

De toolbox bestaat uit: 

  • De video Vroegtijdige zorgplanning professionals laat zien hoe je het onderwerp vroegtijdige zorgplanning aanpakt. Wanneer is het tijd voor vroegtijdige zorgplanning? Hoe pak je de bespreking hiervan aan met de patiënt en zijn naasten. Hoe gebruik je het Zorg- en behandelwensenformulier?
  • Het Zorg- en Behandelwensenformulier. Een hulpmiddel in het gesprek over vroegtijdige zorgplanning. De patiënt en zorgverleners vullen dit samen in. Hoewel er geen rechten en plichten aan dit formulier ontleend kunnen worden, geeft het richting aan de zorg in de laatste levensfase.
  • De animatiefilm voor patiënten, om in de wachtkamer en/of website van de huisartsenpraktijk te tonen. De patiënt wordt geïnformeerd om dit onderwerp  ook bespreekbaar te maken zowel in de spreekkamer als thuis.

Inzet hulpmiddel

Hulpmiddelen voor een gesprek over proactieve zorgplanning met de patiënt. 
 

Ga naar de toolbox


Randvoorwaarden voor implementatie 

De toolbox is direct in te zetten.

Voor vragen, neem contact op met:
Famke van Heeckeren (L&P) PZNL
Laatst geactualiseerd: 30 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.