Praatstenen en Praatkaarten (handreiking)
Hulpmiddel

Praatstenen en Praatkaarten (handreiking)

  • Ontwikkelaar Dedicated
  • Soort Handreiking
  • Gebruiker Verpleegkundigen, Verzorgenden
  • Versie 2020
  • Setting Hospice, Verpleeghuis
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 10 maart 2022

De Praatstenen en Praatkaarten kunnen verzorgenden, verpleegkundigen, mantelzorgers en vrijwilligers gebruiken om een gesprek met mensen met dementie aan te gaan. De stenen en de kaarten bevatten onderwerpen die deels te maken hebben met proactieve zorgplanning (advance care planning), zoals de gewenste plek voor het levenseinde en nalatenschap. Op de Praatstenen staan symbolen die aangeven of het onderwerp past binnen proactieve zorgplanning. De symbolen op de stenen en de foto’s en vragen op de kaarten spreken voor zich en zijn geschikt voor ruime interpretatie van de zorgverlener en de persoon met dementie.

Op de Praatkaarten staan foto’s met voorbeeldvragen, waarover met de cliĆ«nt een gesprek kan worden gevoerd. Het symbool of de foto kan een herinnering, gedachte, wens, mening of anekdote oproepen. De symbolen en foto's kunnen bij iedere persoon iets anders oproepen. Er is geen goed of fout. Dat maakt ieder gesprek of iedere interactie uniek.  

Inzet hulpmiddel

De Praatstenen en Praatkaarten kunnen worden gebruikt om een gesprek aan te gaan met een persoon met dementie met als doel deze persoon beter te leren kennen. 
 

Naar de handleiding Praatstenen

Naar de Praatkaarten


Randvoorwaarden

De handreikingen geven informatie over het gebruik van de Praatstenen en Praatkaarten en bieden suggesties om het gesprek met de persoon met dementie aan te gaan.

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Kosten

Zowel een set praatkaarten als een set dobbelstenen kosten € 25,95. 

Aanvullend materiaal

Kijk voor een overzicht van alle DEDICATED-materialen op Dedicated – Dedicated werkwijze

Meer informatie

Een voorbeeld uit de praktijk met Praatkaarten.  


De Praatstenen en -kaarten zijn ontwikkeld met subsidie van ZonMw. 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 10 maart 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.