Gesprekshulp de latere levensfase bij dementie (gesprekswijzer)
- Ontwikkelaar LUMC
- Soort Gesprekswijzer, Handreiking
- Gebruiker Basisarts, Huisartsen, Kaderartsen, Praktijkondersteuners, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen
- Versie 2020
- Doelgroep Volwassenen | Ouderen
- Setting Thuis, Verpleeghuis
De Gesprekshulp de latere levensfase bij dementie is een hulpmiddel voor mensen met dementie die helpt bij het voorbereiden en het voeren van gesprekken tussen mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners over toekomstige beslissingen. Het omvat voorbeeldvragen ter inspiratie en ondersteuning. Het doel van de gesprekshulp is om relevante onderwerpen tijdig te bespreken zodat mensen met dementie er zelf in kunnen meedenken en meebeslissen. Op die manier beoogt de gesprekshulp bij te dragen aan een gestructureerd gesprek en de eigen regievoering van mensen met dementie.
Het hulpmiddel is opgebouwd uit drie delen met ieder verschillende onderwerpen:
- deel 1 gaat over ziekte en zorg in het algemeen
- deel 2 gaat over behandelingen en keuzes bij gezondheidsproblemen
- deel 3 gaat in op de naaste
Ieder deel bevat de voorbeeldvragen, aangevuld met informatie over het onderwerp en tips.
Inzet hulpmiddel
De gesprekshulp helpt mensen met dementie en diens naasten met het voeren van gesprekken over de latere levensfase. Zorgverleners kunnen verwijzen naar de gesprekshulp en het belang er van uitleggen.
Naast de gesprekshulp is er de bijlage Gesprekshulp de latere levensfase bij dementie: Tijdige informatie en voorbeeldvragen voor mensen met dementie en hun naasten. Op dit formulier kunnen de patiƫnt en zijn naasten uit de voorbeeldvragen kiezen en aankruisen welke zij aan de zorgverlener willen stellen. Er is ruimte om meer eigen vragen te noteren en notities te maken.
Voor de zorgverlener is er een instructie waarin enkele handvatten staan en een verantwoording wordt gegeven voor de keuze van de Gesprekshulp.
Randvoorwaarden voor implementatie
Het hulpmiddel is direct inzetbaar.
Licentie
Meer informatie
Dit hulpmiddel is tot stand gekomen met financiering vanuit het LUMC, het VUmc en het Radboudumc.