‘Dit ben ik’: patiëntenperspectieven in de palliatieve zorg
Onderwijsmateriaal

‘Dit ben ik’: patiëntenperspectieven in de palliatieve zorg

  • Aanbieder Pasemeco
  • Soort materiaal video en animatie
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2020
  • Opleidingsniveau bachelor (niveau 6)
  • Zorgverlener basisartsen, huisartsen, verpleegkundigen
Contactpersoon Daniëlle Verstegen Maastricht University
Laatst geactualiseerd: 28 oktober 2020

Een video van circa 30 minuten, waarin vier palliatieve patiënten en een ouder van een palliatieve patiënt worden geïnterviewd over hun ervaringen met de palliatieve zorg en de bijbehorende levensfase. Hierbij komen vragen betreffende alle vier de zorgdomeinen aan bod; namelijk somatisch, psychisch, sociaal en zingeving.

Naast de belevingen van de patiënten van hun naaste op de verschillende zorgdomeinen, krijgen we een inkijkje in de ervaringen van deze patiënten met de artsen die hen hebben behandeld en bijgestaan. Ze geven adviezen aan (toekomstige) artsen en vertellen ook over hoe ze hun toekomst zien.

Deze video kan als lesmateriaal worden gebruikt om studenten mee te nemen in de belevingswereld van palliatieve patiënten. We hebben gekozen voor het interviewen van patiënten met verschillende kenmerken qua leeftijd, geslacht en aandoening naast de overeenkomsten ook de diversiteit binnen de groep palliatieve patiënten te belichten. Studenten kunnen leren van de ervaringen van deze patiënten en krijgen ook rechtstreeks adviezen van de patiënten over wat voor hen belangrijk is in het contact met de arts.

Dit materiaal is gemaakt met het oog op de bachelor geneeskundeonderwijs en zou onder andere gebruikt kunnen worden in het communicatieonderwijs. Gezien de beperkte duur van de video kan deze worden gebruikt als voorbereidingsmateriaal, zelfstudiemateriaal, gebruikt tijdens het contactonderwijs of gecombineerd worden met een opdracht / leertaak.

Studenten kunnen leren van de ervaringen van deze patiënten en krijgen ook rechtstreeks adviezen van de patiënten over wat voor hen belangrijk is in het contact met de arts. 

 

Naar het materiaal

 

Licentie

Creatieve commons: by-nc
 

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en / of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Daniëlle Verstegen Maastricht University
Laatst geactualiseerd: 28 oktober 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!