Dit ben ik: patiëntenperspectieven in de palliatieve zorg (video)
Onderwijsmateriaal

Dit ben ik: patiëntenperspectieven in de palliatieve zorg (video)

  • Aanbieder Pasemeco
  • Soort materiaal video of animatie
  • Versie 2020
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, geneeskunde-master (7), geneeskundig specialist niveau 8 (basis PZ), hbo-verpleegkundige niveau 6, mbo-verpleegkundige niveau 4, physician assistant (7), post-hbo palliatieve zorg (6), praktijkondersteuner (4), vpk. specialist (7)
  • CanMEDs rol communicator | communiceren, professional en kwaliteitsbevorderaar | professionaliteit
  • Kosten nee
Voor vragen, neem contact op met:
Daniëlle Verstegen Maastricht University
Laatst geactualiseerd: 8 december 2021

Een video van circa dertig minuten, waarin vier palliatieve patiënten en een ouder van een palliatieve patiënt worden geïnterviewd over hun ervaringen met de palliatieve zorg en de bijbehorende levensfase. Hierbij komen vragen aan bod over alle vier de zorgdomeinen: somatisch, psychisch, sociaal en zingeving.

Naast de belevingen van de patiënten en hun naaste(n) op de verschillende zorgdomeinen, wordt een inkijkje gegeven in de ervaringen van deze patiënten met de artsen die hen hebben behandeld en bijgestaan. Ze geven adviezen aan (toekomstige) artsen en vertellen ook over hoe ze hun toekomst zien.

De video kan als lesmateriaal worden gebruikt om studenten mee te nemen in de belevingswereld van palliatieve patiënten. Er is gekozen voor het interviewen van patiënten met verschillende kenmerken qua leeftijd, geslacht en aandoening en naast de overeenkomsten wordt ook de diversiteit binnen de groep palliatieve patiënten belicht. Studenten kunnen leren van de ervaringen van deze patiënten en krijgen ook rechtstreeks adviezen van de patiënten over wat voor hen belangrijk is in het contact met de arts.

Dit materiaal is gemaakt met het oog op de bachelor geneeskundeonderwijs en zou onder andere gebruikt kunnen worden in het communicatieonderwijs. Gezien de beperkte duur, kan de video worden gebruikt als voorbereidingsmateriaal, zelfstudiemateriaal, contactonderwijs of gecombineerd worden met een opdracht / leertaak.
 

Naar het materiaal

 

Licentie

Creatieve commons: by-nc
 

Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing.

Voor vragen, neem contact op met:
Daniëlle Verstegen Maastricht University
Laatst geactualiseerd: 8 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.