Dood op verzoek (documentaire over euthanasie)
Onderwijsmateriaal

Dood op verzoek (documentaire over euthanasie)

  • Aanbieder 2Doc
  • Soort materiaal video en animatie
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 1994
  • Zorgverlener basisartsen, huisartsen
Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020

Documentaire (55 minuten) over Cees van Wendel de Joode die ALS heeft. Zijn huisarts stelt vast dat de dood onafwendbaar is, waarop Cees kenbaar maakt dat hij euthanasie wil . Deze documentaire volgt het hele proces van euthanasie: van de gesprekken van de huisarts met Van Wendel de Joode tot en met de avond waarop hij de gevraagde injecties toedient.

Het toont ook een deel na de euthanasie: het ondersteunen van de echtgenote (Anhoinette) en een stuk met de gemeentelijk lijkschouwer. In de documentaire is goed te zien wat de rol van de huisarts is in het proces van euthanasie, daarnaast is het ook goed te zien wat euthanasie met hem doet. De impact van euthanasie op patiënt, naaste en zorgverlener komen allen aan bod in deze krachtige documentaire.

Dit materiaal kan daarom goed dienen om studenten duidelijk te maken:

  • Inhoudelijk: Wat is de rol van de huis in het proces van euthanasie (wat zijn de stappen hierbij)
  • Proactieve zorgplanning (ook wel: advance care planning): op tijd de juiste acties te ondernemen om de euthanasie in gang te zetten bijvoorbeeld.
  • Communiceren over levenseinde Juridische aspecten rondom euthanasie (hoewel dit redelijk beknopt aan bod komt)
  • Persoonlijk Reflectie over hoe de student zelf denkt over euthanasie. Wat vindt de student van de rol en professionaliteit van deze huisarts, bijvoorbeeld over de mate van betrokkenheid bij de patiënt.

Het materiaal kan o.a. gebruikt worden in het kader van coschap huisartsgeneeskunde of bij onderwijs over wet en regelgeving en euthanasie als onderdeel van je vak.

Deze documentaire is wat ouder (1994), maar desalniettemin nog steeds relevant omdat het op een inzichtelijke wijze zowel de procedurele als de menselijke aspecten van euthanasie toont.
 

Naar het materiaal
 

Verwant materiaal

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!