Die ene patiënt (videoserie)
Onderwijsmateriaal

Die ene patiënt (videoserie)

  • Aanbieder IKNL
  • Soort materiaal video of animatie
  • Versie 2019
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, geneeskunde-master (7), geneeskundig specialist niveau 8 (basis PZ), geneeskundig specialist niveau 8+ (gevorderd PZ), hbo-verpleegkundige niveau 6, mbo-verpleegkundige niveau 4, physician assistant (7), post-hbo palliatieve zorg (6), praktijkondersteuner (4), vpk. specialist (7)
  • CanMEDs rol communicator | communiceren, professional en kwaliteitsbevorderaar | professionaliteit, samenwerkingspartner | samenwerken, zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Voor vragen, neem contact op met:
Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 2 februari 2022

In de videoserie Die ene patiënt vertellen een intensivist, een ethicus, een neurochirurg, een kinderarts en een verpleegkundige over die ene patiënt die hun kijk op het vak ingrijpend heeft veranderd. De video's hebben allen raakvlakken met thema's binnen palliatieve zorg. Ze kunnen inspirerend zijn (aankomende) artsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen of andere zorgverleners die werken met patienten in de palliatieve fase - terminale fase. Het belang van actief luisteren naar de waarde, wensen en behoefte van de patiënt of naaste staat centraal. De video's duren elk 6 - 8 minuten. 

Die ene patiënt: Alex Gosselt
Als een dokter zijn emoties toont, geldt dat al gauw als teken van zwakte. Maar er zijn patiënten die nooit meer uit hun hoofd gaan en die hun kijk op hun vak en het leven veranderen.

Die ene patiënt: Hans van Dam
Verpleegkundige Hans van Dam vertelt over die ene patiënt die zijn kijk op het vak voorgoed veranderde: 'Haar vreselijke dood heeft mijn opvatting over hulp bij zelfdoding gekleurd. Als iemand echt niet meer wil, moet er een humane uitweg zijn.' Verder vertelt Van Dam over het belang van openheid in de laatste levensfase. Hierbij pleit hij voor humane mogelijkheden voor het einde van het leven.

Die ene patiënt: Erwin Kopanje
Een onbeschaduwd bestaan kan in een seconde inktzwart worden. Daar kwam klinisch ethicus Erwin Kopanje achter toen hij te maken kreeg met het verdriet en de rouw van de vriend van een vrouw die tijdens het hardlopen plots in elkaar zakte. Toen bleek dat de vrouw waarschijnlijk de volgende morgen zou overlijden, liet hij haar vriend naast haar slapen op hun laatste avond samen.

Die ene patiënt: Paula Groenendijk
Ik wil zo niet meer leven, zei ze tegen verpleegkundige Paula Groenendijk. Ze was een mooie, jonge, midden in het leven staande meid in het laatste stadium van baarmoederhalskanker. Paula begreep haar wel: als jij dat wil, moet dat kunnen. Totdat ze besefte hoe anders die doodswens voelde voor haar moeder.

Niet behandelen kan soms de beste optie zijn
Neurochirurg Pieter van Eijsden spreekt over de moeite die zorgverleners hebben bij het abstinerend beleid bij een kind met hersenstamkanker.

Met de docentenhandleiding zijn de video's te gebruiken in het onderwijs, bijvoorbeeld om de communicatie tussen de zorgverlener en patient te analyseren of om te reflecteren. De docentenhandleiding biedt verschillende suggesties per video en geeft de link naar de video. 
 

Naar de docentenhandleiding

 


Licentie

Creative commons: by-nc-sa

 

Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

Voor vragen, neem contact op met:
Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 2 februari 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.