Jaarbericht 2024 en jaarplan 2025
Nieuws
NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht
11 februari 2025
Elk jaar maken we op basis van de meerjarenafspraken uit het samenwerkingsconvenant 2022-2025 een jaarplan. De netwerkpartners leveren daarbij een actieve inbreng. Bij veel activiteiten stemmen we af met of werken we samen in het consortium Septet. Van de resultaten maken we elk jaar een jaarbericht.
Ambities voor 2025
- We versterken de netwerken palliatieve zorg in de regio en werken samen met andere netwerken (oncologie, ouderen, dementie), doelgroepen (verstandelijk gehandicapten, GGZ en verslavingszorg, en jongvolwassenen) en het sociaal domein in ons werkgebied. In 2025 start, in navolging van Amsterdam, ‘PAL in de stad Utrecht’ op. Daarin komen lokale initiatieven uit het sociaal domein en de zorg rond het levenseinde bij elkaar. Met de grote steden organiseren we een werkconferentie over palliatieve zorg, GGZ en verslavingszorg. De samenwerking met de netwerken dementie zetten we voort. Deze video geeft een impressie van de theatervoorstelling ‘Lang zal hij leven’, die in 2024 is opgevoerd.
- We bouwen verder aan transmurale samenwerking via verbetertrajecten. Dat gebeurt onder meer aan de hand van de gezamenlijke visie, PalliCare, het versterken van hospicezorg en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II. In 2025 nemen we het Transmuraal Zorgpad palliatieve zorg voor patiënten en zorgverleners in gebruik. De taken en werkwijze van de ‘palliatieve zorgcoach’ zijn helder na toetsing via verschillende pilots.
- We voeren het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg verder in via de start van het IZA Transformatieplan palliatieve zorg Midden-Nederland, samen met alle betrokken partijen. Het plan is gericht op thema’s als proactieve zorgplanning, transmurale coördinatie en deskundigheidsbevordering.
- We stimuleren maatschappelijke bewustwording rond palliatieve zorg door publieksbijeenkomsten te organiseren met als thema ‘Weet u wat u wilt?’ In 2025 plannen we minimaal tien bijeenkomsten in de regio, voor naar schatting 200 mensen. Er staan twee bijeenkomsten rond beginnende dementie op het programma en we werken aan het opzetten van een bijeenkomst over omgaan met palliatieve zorg voor mensen uit andere culturen. Verder willen we een cursus ‘Laatste hulp’ aanbieden.
- We vergroten de deskundigheid van zorgverleners op het gebied van palliatieve zorg. Hiervoor organiseren we vijf basisscholingen en zes inhoudelijke scholingen om minimaal 350 zorgmedewerkers te bereiken. De thema’s voor de scholingen zijn: bewust stoppen met eten en drinken (BSTED), intimiteit en seksualiteit, stervenbegeleiding en een masterclass over ethische dilemma’s. Lees meer over de scholingen.
Hier vind je meer informatie over het jaarplan 2025 inclusief een infographic.
Bereikt in 2024
- Scholingen voor zorgverleners
Door het jaar heen zijn vijf basisscholingen georganiseerd voor verzorgenden, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast waren er vijf inhoudelijke scholingen/symposia. - Betere samenwerking in de palliatieve zorg
Omdat de meeste mensen in hun laatste levensfase zorg krijgen vanuit verschillende organisaties is het belangrijk dat deze de zorg onderling goed afstemmen. Met de netwerken en organisaties in heel Midden-Nederland is de regiovisie op transmurale samenwerking ontwikkeld en verspreid. Deze visie heet ‘Van een kwestie van geluk naar een kwestie van vertrouwen’. - Verbinding met het sociaal domein: de zorgzame gemeenschap
In maart 2024 organiseerden de netwerken in de regio het symposium ‘Palliatieve zorg en de menselijke connectie’. De bijeenkomst was bedoeld om de verbinding tussen de palliatieve zorg en het sociaal domein te versterken. - Volgende stap in transformatie palliatieve zorg
Om het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg in te voeren is in 2024 een snelle toets goedgekeurd voor de zogeheten transformatie palliatieve zorg, ook verwoord als ‘van een kwestie van geluk naar een staat van vertrouwen’. - Aandacht voor inwoners: publieksbijeenkomsten
Om bij inwoners van de regio het gesprek over de laatste levensfase aan te moedigen zijn zes publieksbijeenkomsten gehouden. Onder het motto ‘Weet u wat u wilt?’ was er aandacht voor wensen, zorgen en vragen in de laatste levensfase. - Theatervoorstelling ‘Lang zal hij Leven’ over dementie
In samenwerking met de andere Utrechtse netwerken palliatieve zorg en netwerken dementie organiseerden we twee keer een theatervoorstelling over dementie en euthanasie, en zorgplanning bij dementie. - Netwerk versterkt
- Tijdens een netwerkbijeenkomst in september gingen de stuurgroep van de netwerken en twee klankbordgroepen in gesprek over de ontwikkelingen binnen de organisaties. En over de vraag hoe zij elkaar kunnen ondersteunen aan de hand van het zorgpad voor patiënten.
- Verslavingskliniek Jellinek heeft zich als eerste GGZ-instelling aangesloten bij het netwerk.
- Een spiegelbijeenkomst met ouders, kinderen en zorgverleners over de overgang van 18-naar 18+ voor jongeren met palliatieve zorg leverde waardevolle inzichten op.
- Nieuwe netwerkcoördinator
In juni nam Margriet Wanders afscheid van het netwerk. In september kreeg netwerkcoördinator Mirjam Velting er een nieuwe collega bij; Lars Luijkx stelt zich voor in dit interview.
Hier vind je meer informatie over het jaarbericht 2024 inclusief een infographic.
Wil je ergens meer over weten? Neem dan contact op met Mirjam Velting of Lars Luijkx.