Op 18 maart organiseerden de zeven netwerken palliatieve zorg in Midden-Nederland gezamenlijk een symposium in Museum De Speelklok in Utrecht. Een mooie speelse locatie voor het thema: palliatieve zorg en de menselijke connectie. Centraal stonden inspiratie en dialoog over de verbinding tussen zorgdomein en sociaal domein in de palliatieve fase: wat betekent dat en hoe doe je dat?
Er waren meer dan 100 deelnemers uit zorg, sociaal domein, centra voor levensvragen en onderwijs. Twee acteurs speelden een casus uit de praktijk over een eenzame oudere man in de palliatieve fase, die het leven niet meer ziet zitten. De zorgverlener gaat op zoek naar wat hij nu wèrkelijk nodig heeft en komt uit op sociale behoeften en zingeving: gezelschap, z'n verhaal kwijt kunnen, verdriet delen.
Vier pitches en een droom
In vier pitches werden goede voorbeelden of inzichten gedeeld: over onderzoek naar welbevinden in de palliatieve fase, een proeftuin waarin zorg en sociaal domein samenwerken, de competenties die nodig zijn in de toekomst en 'compassionate communities': zorgzame gemeenschappen.
Een droombeeld dat hopelijk ooit waarheid wordt, is in elke gemeente een loket waar je terecht kunt als je ondersteuning nodig hebt in de palliatieve fase. Dan kunnen mensen makkelijker de weg vinden.
Bord&Stift was aanwezig om te visualiseren wat er allemaal gebeurde. Onderstaande tekening werd aan het einde van de bijeenkomst kernachtig toegelicht. Als je erop klikt, zie je hem groter.
Zorgzame gemeenschap
De casus werd besproken aan dialoogtafels: hoe herkennen we iemands behoefte en hoe kunnen we dan helpen? Om te beginnen moeten de verschillende hulpverleners elkaar kennen. Zo kan passende hulp en 'samenredzaamheid' worden gestimuleerd.
Mensen spelen zelf ook een rol: een zorgzame gemeenschap begint bij jezelf. Je kunt vreemden vaker groeten, bijna iedereen wordt daar blij van. Ook de publieksbijeenkomsten Weet u wat u wilt? kunnen helpen om een gesprek over dood en verlies gewoner te maken.
Ontmoetingskaartjes
Overal lagen 'ontmoetingskaartjes': een soort visitekaartje waarop je de naam en contactgegevens van iemand die je nog wel eens wilt spreken kon (laten) invullen. Zo blijft het hopelijk niet bij een kennismaking, maar worden verbindingen steviger gelegd!
Wil je meer weten over de bijeenkomst of één van de onderwerpen, wil je contact met een andere deelnemer of heb je een suggestie voor een vervolg? Neem dan contact op met de netwerkcoordinator palliatieve zorg in jouw regio:
Misschien ook interessant: congres Connecting Communities
Op 26 juni 2024 komt een groep inspirerende pioniers, deskundigen en opiniemakers bijeen. In een afwisselend programma bieden zij nieuwe inzichten en maak je kennis met nieuwe initiatieven en voorbeelden uit de praktijk.