Symposium Proactieve zorgplanning bij verschillende doelgroepen - een terugblik

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg 2023

Ons jaarlijks symposium rondom de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg (IDPZ) vond dit jaar plaats op 9 oktober in Lommerrijk Rotterdam. Ook dit jaar werd de bijeenkomst georganiseerd in samenwerking met de Stedelijke Keten Dementie Rotterdam in het kader van het programma Samen voor Kwetsbare Ouderen 010.

Rond de 200 bezoekers hebben deze middag bijgewoond. Het publiek bestond onder andere uit (wijk)verpleegkundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen, casemanagers dementie, verzorgenden, geestelijk verzorgers, maatschappelijk werkenden, vrijwilligers en studenten.

Na afloop van het symposium werden de deelnemers gevraagd om een evaluatie in te vullen. Wij ontvingen 120 ingevulde formulieren retour. De deelnemers gaven het symposium gemiddeld een rapportcijfer 8,1

Onderwerp voor dit jaar was proactieve zorgplanning. Een onderwerp dat aansluit bij de speerpunten uit het Nationaal Programma Palliatieve Zorg ll en een stap is in de implementatie van de Richtlijn Proactieve Zorgplanning.

Het eerste, algemene deel over proactieve zorgplanning werd verzorgd door Hermien Goderie, (kaderarts palliatieve zorg, specialist ouderengeneeskunde en medisch voorzitter van het CPT),  Pascalle Billekens (verpleegkundig Specialist AGZ bij MC Haaglanden en voorheen bij Laurens) en Annemarie Keijzer (teamleider bij Laurens).

De bijeenkomst gaat van start en de deelnemers zien Annemarie Keijzer in een rol van een oude vrouw op een stoel zitten breien, vervolgens loopt zij wat rond, gaat weer zitten en richt zich op haar breiwerk. Het wordt duidelijk dat Annemarie dementerend is en onlangs is opgenomen in een verpleeghuis.

Vervolgens neemt een arts (Hermien) plaats op een stoel tegenover Annemarie. Hermien voert op een nogal zakelijke manier een gesprek over proactieve zorgplanning met Annemarie. Nadat Annemarie met de zaal heeft gedeeld hoe dit gesprek haar heeft doen laten voelen, trekt Hermien haar doktersjas uit en begint met het eerste deel van de presentatie over proactieve zorgplanning. Aan het einde van haar presentatie vraagt Hermien aan Pascalle “hoe je dat nu in vredesnaam moet doen, dat proactieve zorgplanning”.

Ook Pascalle gaat in gesprek met Annemarie. Door de rustige en invoelende houding van Pascalle, verloopt het gesprek veel prettiger voor Annemarie. Hierna stapt ook Pascalle uit het rollenspel en start haar presentatie over proactieve zorgplanning. Na afloop van de presentaties is er ruimte voor vragen en reacties uit de zaal.

Hierna neemt netwerkcoördinator Ellen Vink het woord en vertelt onder andere kort over het verloop van de dag, de website over proactieve zorgplanning van SVKO010, de nieuwe editie van de Pal voor u het Wensenboekje Als ik nadenk over mijn laatste levensfase, de Samenvattingskaart van de Richtlijn proactieve zorgplanning die aan iedere deelnemer uitgedeeld wordt en de digitale goodiebag over proactieve zorgplanning die gemaild wordt naar alle deelnemers van het symposium.

Na de pauze verspreiden de deelnemers zich over de workshops. In de verschillende workshops werd ingegaan op wat proactieve zorgplanning inhoudt bij mensen met:

Parkinson, door Akke Boersma, specialist ouderengeneeskunde, kaderarts palliatieve zorg en kaderarts geriatrische revalidatie bij De Zellingen.

Longfalen, door Marianne Laurman, longverpleegkundige bij Aafje en Sandra Post van der Burg, long- en oncologieverpleegkundige bij Aafje en ketencoördinator bij het NPZR&o.

Een oncologische aandoening, door Auke Huijben, internist oncoloog bij het Maasstad ziekenhuis en Alejandra Arias Mesa, oncologie- en palliatief verpleegkundige bij Laurens Thuiszorg, verpleegkundig consulent palliatieve zorg bij PaTz en ketencoördinator bij het NPZR&o.

Dementie, door Laura Bavelaar, gepromoveerd bij de afdeling Public Health and Primary Care van het LUMC. Proefschrift Thinking ahead - Supporting family caregivers of nursing home residents with dementia in advance care planning.

Hartfalen, door Aagje Noordhuizen, verpleegkundig specialist hartfalen in het IJsselland ziekenhuis.

 

Na afloop van het inhoudelijk deel werd er in de Bergse Plaszaal van Lommerijk nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Digitale goodiebag
Alle deelnemers ontvingen na deelname aan het symposium via de mail de digitale goodiebag van het symposium. De goodiebag bevat interessante en handige links over proactieve zorgplanning in het algemeen en links die direct betrekking hebben op proactieve zorgplanning voor de desbetreffende doelgroep.

Alle downloads op een rij:

 

Contact