STerven op je Eigen Manier

door Caroline Iordens

Informatie over de workshop:

Dood gaan we allemaal. Zoveel is zeker. Sommige mensen weten dat ze niet lang meer te leven hebben of maken het van dichtbij mee. Voor anderen is dit nog heel ver weg. Best veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten. Toch lijkt praten over je eigen eindigheid ook veel op te leveren. Op tijd er over praten zorgt er voor dat je méér van elkaar weet en dat het daardoor in tijden van grote spanning (slecht nieuws, plotselinge achteruitgang, etc.) makkelijker is je weg te vinden. Bijvoorbeeld over vragen als: waar wil ik mijn laatste dagen doorbrengen? Met wie wil ik dan zijn? Wat is dan voor mij of ons echt belangrijk of echt ónbelangrijk.

In de workshop werd in het kort het belang van nadenken over je levenseinde behandeld. Van belang hierbij was dat je eigen kijk op dood en lijden, jouw wensen en verlangens in die periode niet per definitie ook opgaan  voor je patiënt. Er zijn vijf sterfstijlen en mensen hebben ieder hun eigen benaderingswijze nodig om dit onderwerp bespreekbaar  te maken.

Ook gingen de deelnemers actief aan de slag. In groepjes van twee werd aan elkaar gevraagd wat voor jou de belangrijkste waarde is als je in de laatste levensfase bent. Deze oefening had als doel: open staan voor de ander om echt te luisteren wat voor de ander belangrijk is. Tijdens de workshop werd ook een aantal filmpjes getoond over het contact tussen verpleegkundige en patiënt. Verschillende typen aan de orde zoals het sociale of het rationele type. Iedereen heeft meerdere types in zich, meestal overheerst er een type. Als professional  kun je betere zorg geven als je hierop af kunt stemmen bij je patiënt / zijn of haar naasten.

Hoe ga jij om met de dood? Doe de test!
Ben je iemand die graag een goed gesprek voert over doodgaan? Of hul je je liever in stilzwijgen? Nederlanders gaan op heel verschillende manieren om met hun sterfbed. En dat is niet altijd gemakkelijk voor hun nabestaanden. Hoe openhartig ben jij over de dood?

Op  de site van STEM kun je zelf testen welk type je bent. Klik hier voor de test

Over Stichting STEM
Stichting STEM wil mensen ondersteunen om dat soort contacten te kunnen hebben. STEM staat voor STerven op je Eigen Manier en is opgericht door praktijkmensen uit de medische zorg. STEM wil sterven uit de taboe- en medische sfeer halen en een volwaardige plaats in het leven geven. De Stichting ontplooit activiteiten in het publieke domein én stimuleert zorgverleners het contact over het levenseinde met hun zorgvragers tijdig op te starten.

Over de workshopleider

Caroline Iordens werkt als psychosociaal werker en palliatief verpleegkundige in een hospice. Daarnaast is Caroline STEM trainer en docent basiscursus palliatieve zorg voor de VU academie en heeft zij een praktijk in levensbegeleiding waarbij het accent ligt op verlieservaringen. 

Ziekte, dood en rouw werden de rode draad in haar leven door de ziekte van haar man op 28-jarige leeftijd en zijn dood 6 jaar later.  (Met drie kleine kinderen ging zij verder) .

Een goede communicatie waarbij de zorgvrager zich gehoord weet en veilig voelt, is een van de basiswaarden voor goede palliatieve zorg.

Meer over Caroline Iordens: bezoek haar LinkedIn pagina

 

 

Contact