Euthanasie en palliatieve sedatie

door Kees Goedhart (SOG)

Download hier de presentatie van Kees Goedhart Euthanasie en palliatieve sedatie.

Palliatieve sedatie is een niet meer weg te denken fenomeen binnen de levenseindezorg. Jaarlijks wordt in ongeveer 18% van de sterfgevallen in Nederland palliatieve sedatie toegepast (vd Heide, 2015). De indruk bestaat dat dit percentage nog jaarlijks toeneemt. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de verwachtingspatronen rondom palliatieve sedatie en euthanasie nogal eens verschillen. Bij patiĆ«nt, naasten, het zorgteam en de arts.  Kees Goedhart behandelde in deze workshop de aspecten en problematiek rond euthanasie en sedatie. Zowel inhoudelijke als communicatieve aspecten kwamen aan de orde.

Over de workshopleider
Kees Goedhart is oorspronkelijk opgeleid als huisarts. Sinds 1985 is hij werkzaam in de verpleeghuissector als verpleeghuisarts, later specialist ouderengeneeskunde geheten (SOG).

Vanaf 2000 heeft Kees zich steeds verder bekwaamd in de palliatieve zorg zowel op netwerk niveau, Kees was vele jaren voorzitter van de stuurgroep van het Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam & omstreken als inhoudelijk, door het behalen van het “Diploma in Palliative Medicine” (Cardiff, 2002). Sinds 2015 staat Kees ingeschreven als kaderarts Palliatieve Zorg (Verenso).

Kees Goedhart stond aan de basis van het Palliatief Centrum de Regenboog in Rotterdam Kralingen. Sinds 2004 is hij werkzaam als IKNL consulent palliatieve zorg en is hij in 2013 toegetreden tot het CPT van het Maasstad ziekenhuis.

Vanaf 2004 is Kees Goedhart docent bij Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg en in 2017 volgde hij Frans Baar op als directeur van Leerhuizen Palliatieve zorg.

Contact