Hulpmiddel voor palliatieve zorg voor patiënten met hartfalen (I-HARP) gelanceerd

Nieuws Amstelland & Meerlanden en Midden-& Zuid-Kennemerland 28 september 2020

I-HARP: Identificeren van patiënten met HARrtfalen met Palliatieve zorgbehoeften Mede door de onzekere prognose en het fluctuerende verloop van hartfalen wordt vaak onvoldoende tegemoetgekomen aan de palliatieve zorgbehoeften van patiënten met deze aandoening.

I-HARP is een hulpmiddel met vragen en advies dat zorgverleners helpt om deze behoeften bij patiënten tijdig te herkennen en richting te geven aan de benodigde zorg. I-HARP, die via Palliaweb wordt aangeboden, staat voor Identificeren van patiënten met HARrtfalen met Palliatieve zorgbehoeften.  I-HARP bestaat uit drie delen.

IHarp1.png

Het eerste deel (Signaleren) is bedoeld om een indruk van de palliatieve zorgbehoeften te krijgen. Het bestaat uit voorbeeldvragen om het gesprek te openen en dertien laagdrempelige signaleringsvragen. Indien de patiënt of zijn naaste(n) één van de signaleringsvragen met 'ja' beantwoordt, helpen de doorvraagsuggesties uit het tweede deel (Doorvragen) bij het herkennen van de specifieke zorgbehoeften. In deel 3 (Richting geven) staan tips en adviezen om met de geïdentificeerde zorgbehoeften aan de slag te gaan. Hoe, waar en wanneer I-HARP in te zetten I-HARP is te gebruiken voor iedere patiënt met gevorderd hartfalen (NYHA klasse III of IV), dus niet enkel in de terminale fase.

 

Meer informatie

Contact en aanmelden nieuwsbrief