De hoofdactiviteiten van Stichting PZNL zijn:

Regievorming. Stichting PZNL is regiehouder en hoofduitvoerder van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II. Ook bieden wij ondersteuning aan de Vereniging PZNL, de Vereniging Netwerken Palliatieve Zorg (VNPZ) en het Praktijkteam Palliatieve Zorg.

Informatie. Om te voorzien in betrouwbare en actuele informatie over palliatieve zorg voor burgers & patiënten en voor professionals en hun (wetenschappelijke) beroepsgroepen en zorg- en ondersteuningsorganisaties beheren wij Palliaweb.nl en Overpalliatievezorg.nl.

Netwerkzorg. Om de juiste palliatieve zorg op de juiste plek voor patiënten en naasten te realiseren bevordert en ondersteunt Stichting PZNL de gecoördineerde samenwerking en gezamenlijke verantwoordelijkheid van partners in de (boven)regionale samenwerkingsverbanden. Onder andere via ondersteuning van de Netwerken Palliatieve ZorgConsortia, en Consultatieteams.

Consultatie. Vanzelfsprekende samenwerking tussen generalist en specialist, waarbij specialistisch deskundigheid van palliatieve zorg proactief wordt ingezet, is een belangrijke voorwaarde voor goede palliatieve zorg. Stichting PZNL faciliteert de traditionele telefonische consultatievoorziening en we helpen deze door te ontwikkelen naar meer proactieve inzet van specialistische deskundigheid binnen regionale samenwerkingsverbanden.

Richtlijnen. Voor het doeltreffender maken en standaardiseren van diagnostiek en behandeling van patiënten in de palliatieve fase zijn richtlijnen essentieel. Stichting PZNL verzorgt de procesbegeleiding van de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen en de revisie van bestaande richtlijnen. Deze richtlijnen palliatieve zorg zijn multidisciplinair en worden op basis van de meest recente inzichten en de ervaringen van patiënten en zorgprofessionals opgesteld. De richtlijnen zijn te raadplegen via Pallialine en de app PalliArts.

Deskundigheidsbevordering. Stichting PZNL werkt aan het vergroten van de kennis en vaardigheden van (toekomstige) zorgverleners. We doen dit door ondersteuning en advies te bieden aan zorginstellingen, onderwijsorganisaties, onderzoekers en beleidsorganisaties voor de deskundigheidsbevordering van zorgverleners. Vraagstukken pakken wij in samenwerking met de Onderwijsknooppunten op. Een actueel overzicht van de opleidingen en onderwijsmaterialen is te vinden op Palliaweb.

Al deze activiteiten zijn nauw geïntegreerd binnen de strategische thema's van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II. Voor meer informatie over deze strategische thema's kun je terecht op de website van het NPPZ II.