Hospices in Rotterdam en omstreken ontvangen koppelbedden van Roparun 2019

Nieuws NPZ Rotterdam en omstreken 17 juli 2019

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Van 8 tot en met 10 juni vond de Roparun editie 2019 plaats. Een van de doelen waarvoor geld werd ingezameld was de aanschaf van koppelbedden.

Een koppelbed is een logeerbed voor mensen die graag samen willen zijn in een zorgomgeving.  Een koppelbed is een speciaal door een meubelmaker vervaardigd bedframe met een matras die naadloos aansluit op bij voorbeeld een ziekenhuisbed of een bed in de thuissituatie. Door middel van het bij rijden en op de juiste hoogte stellen van het koppelbed, wordt een eenpersoons zorgbed in een handomdraai een volwaardig tweepersoonsbed. Hierdoor wordt het mogelijk dat mensen in de laatste fase van het leven letterlijk elkaars warmte kunnen voelen. Geliefden kunnen intiem samen zijn, kinderen bij hun ouders of ouders bij hun kind. Een koppelbed is relatief duur om te maken -het kost al snel drieduizend euro - doordat het op maat gemaakt moeten worden.

Vijf hospices ontvangen koppelbedden van de stichting Roparun

Ook in het gebied van het Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam & omstreken hebben hospices en palliatieve units een aanvraag ingediend voor koppelbedden. De volgende hospices/palliatieve units ontvangen koppelbedden vanuit de opbrengst van de Roparun 2019:


De directeur van de Roparun Wiljan Vloet omschrijft het als volgt:

"Een koppelbed, is een project wat aansluit bij het motto van Roparun, namelijk leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven..."

Longarts Sander de Hosson:

"Het koppelbed is wat mij betreft De Uitvinding van deze Eeuw. Een uitvinding die om een heleboel redenen van de daken geschreeuwd mag worden..."

 

Bekijk hier het filmpje van hospice Zwolle over wat een koppelbed voor mensen kan betekenen.

 

Contact