Deskundige vrijwilligers ondersteunen thuis in de palliatieve fase

Als je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt, komt er veel op jou en jouw naasten af. Veel mensen brengen hun laatste levensfase graag door in hun eigen vertrouwde omgeving. Wist u dat onze goed opgeleide vrijwilligers in de laatste levensfase thuis ondersteuning kunnen bieden? Ze richten zich op het verzachten en verlichten om het leven zo comfortabel mogelijk te maken. ‘Als u thuis wilt blijven, staan deskundige vrijwilligers voor u klaar’.

Ondersteuning in de laatste levensfase

Vrijwilligers kunnen veel verlichting bieden voor de patiënt, mantelzorgers, naasten en professionals. De inzet van vrijwilligers is kosteloos en aanvullend op de reguliere thuiszorg. “Een vrijwilliger biedt de mantelzorger ruimte en rust zodat deze ook weer eens tijd voor zichzelf heeft”, vertelt Corné van Nijhuis, vrijwilliger bij Hospice ThamerThuis. “Ik ben er ter ontlasting van een eventuele mantelzorger en sta betrokkenen bij. Ik zorg dat mensen op adem kunnen komen, bied een luisterend oor en spring soms bij praktische zaken bij.” Lees hier het gehele artikel over vrijwillige inzet in de Regiowijzer van het Netwerk palliatieve zorg.

Bekijk hieronder in één minuut wat vrijwilligers kunnen betekenen voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten.Campagne ‘Als u thuis wilt blijven, staan deskundige vrijwilligers voor u klaar’

Het Netwerk palliatieve zorg in Amstelland & Meerlanden en Midden- & Zuid-Kennemerland spant zich samen met Hospice Bardo, Hospice Haarlem en Omstreken, Hospice De Heideberg, Hospice Midden-Kennemerland en Thamer Thuis in om (langer) thuis wonen mogelijk te maken. In een gezamenlijke campagne wordt meer bekendheid en zichtbaarheid aan de vrijwilligers geschonken. De campagne heeft als doel dat patiënten, naasten, mantelzorgers en zorgverleners vaker vrijwilligers in de laatste levensfase gaan inzetten.

Toolkit
Voor de verspreiding worden onder meer flyers, social media en schermen in wachtkamers van huisartsen ingezet. De campagne moet ook zorgverleners stimuleren om het gesprek over vrijwilligers tijdig te voeren. Wil jij de toolkit ontvangen? Stuur dan een e-mail naar netwerkpalliatievezorg@sigra.nl.

Campagne-vrijwillige-inzet-(1).JPG
Aanbieders van vrijwillige inzet

In de regio Amstelland, Meerlanden en Midden-en Zuid-Kennemerland bieden de volgende organisaties ondersteuning thuis door deskundige vrijwilligers.

Hospice Bardo
Vrijwillige inzet in Hoofddorp, Abbenes, Badhoevedorp, Beinsdorp, Buitenkaag, Burgerveen, Cruquius, Haarlemmerliede, Halfweg, Lijnden, Lisserbroek, Nieuw-Vennep, Rijsenhout, Spaarndam, Spaarnwoude, Vijfhuizen, Weteringbrug, Zwaanshoek en Zwanenburg.
Contact: 020 333 47 25 of via coordinatievrijwilligers@hospicebardo.nl.

Hospice Haarlem eo
Vrijwillige inzet in Aerdenhout, Bennebroek, Bentveld, Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Overveen, Spaarndam-West en Zandvoort.
Contact: 023 303 43 43 of via info@hospicehaarlemeo.nl

Hospice De Heideberg
Vrijwillige inzet in Velsen (Velsen-Zuid, IJmuiden, Driehuis, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Velserbroek),Spaarndam, Haarlem-Noord en Bloemendaal.
Contact: 023 549 32 14 (coördinator), 023 549 32 15 (vrijwilligers) of via info@hospicevelsen.nl

Hospice Midden-Kennemerland (Beverwijk)
Vrijwillige inzet in Beverwijk, Wijk aan Zee, Velsen Noord, Heemskerk, Uitgeest en Castricum.
Contact: 06 51174089 of via info@hospice-beverwijk.nl

Thamer Thuis
Vrijwillige inzet in De Kwakel, Uithoorn, Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel en Aalsmeer.
Contact: 029 754 05 36 via info@thamerthuis.nl

Contact en aanmelden nieuwsbrief