Terugblik symposium 'Een mooie dag om weg te vliegen' op 18 november 2019

Nieuws Amstelland & Meerlanden en Midden-& Zuid-Kennemerland 31 december 2019

Gemêleerd gezelschap van zorgprofessionals en vrijwilligers

Terugblik symposium 'Een mooie dag om weg te vliegen' op 18 november 2019

We kunnen terugkijken op een geslaagd symposium van het Netwerk Palliatieve Zorg Midden- en Zuid-Kennemerland en Amstelland en Meerlanden op 18 november 2019 in Amstelveen.

Aanwezig waren verpleegkundig specialisten, (wijk)verpleegkundigen, verpleegkundigen uit de verstandelijke gehandicapten sector, paramedici, vrijwilligers, verzorgenden, managers, mantelzorgmakelaars, leerlingen, etc.

In verschillende scenes nam Theater 'Aan de lijn' het publiek mee in de wereld van de pallilatieve zorg. 'Een mooie dag om weg te vleigen' was een integere monoloog. Een mooi, herkenbaar, hier en daar grappig en persoonlijk verhaal over een zieke en stervende moeder. Het beschrijft de laatste maanden van het leven waarbij de dochters en de echtgenoot haar zorgzaam en liefdevol omringen.

Een volgende scene ging over Siebe. Siebe gaat achteruit. Hij is niet zo’n prater. De verzorgende heeft er ook moeite mee en vermijdt het onderwerp liever. Siebe geeft wel dingen aan, maar die worden door de verzorgende niet opgepakt. De medewerkster ging met het publiek in gesprek en ze ging daarna opnieuw het gesprek aan. Ze dronken tot slot samen een borrel.

In de scene 'De nieuwe vrijwilligster in het hospice' werden daarna een aantal situaties in het hospice en in de thuiszorg gespeeld, herkenbaar voor publiek en met een hilarisch effect. Wat bleek is dat de nieuwe vrijwilligster erg gedreven is om het goed te doen, waardoor ze de plank regelmatig ‘subtiel’ misslaat. Ook hier mocht het publiek weer reageren en de vrijwilligster tips geven.

De laatste scene was zelfs hilarisch. Twee zussen zoeken hun terminale broer op in het hospice, om te waken. Broer heeft zijn ogen dicht en de zussen zitten dagen aan zijn bed. Ze verzinnen van alles om de tijd door te brengen. Ze beginnen maar vast aan de rouwverwerking. Aan het eind is broer wakker is er de grote verzoening met een zoen en een lied.

De aanwezigen hebben genoten van de verschillende types en situaties die werden neergezet door Theater 'Aan de Lijn'. De scenes werden vergezeld door enkele bekende liedjes en die werden uit volle borst meegezongen door het publiek. Deze vorm van een symposium organiseren werd zeer goed gewaardeerd.

Contact en aanmelden nieuwsbrief