Stichting Bretels geeft houvast aan jonge gezinnen die een ouder verliezen

Nieuws Amstelland & Meerlanden en Midden-& Zuid-Kennemerland 15 december 2020

Stichting Bretels is een Haarlemse vrijwilligersorganisatie die een houvast wil zijn voor jonge gezinnen die een ouder verliezen. Dat doet zij door bijeenkomsten voor ouders en kinderen te organiseren én op bezoek gaan in de thuissituatie. In de nieuwsbrief van Hospice Bardo vertellen de drie initiatiefneemsters over deze stichting.

De initiatiefneemsters, Nicky, Femke en Suzanne, riepen 6 januari 2016 de Stichting in het leven, nadat zij zelf op jonge leeftijd hun moeder Els verloren. Nicky is een vertrouwd gezicht in de palliatieve zorg; zij werkte 4 jaar lang als coördinator van het Adamas Inloophuis en trok veel op met de mensen van Bardo. In die baan leerde zij ‘onwijs veel over hoe je als vrijwilligersorganisatie iets kwalitatiefs kunt bouwen’. In 2012 startte ze haar eigen evenementenbureau. Naast hun werk besteden zij en haar zussen hun eigen tijd aan Bretels.

Nicky vertelt waarom: ‘Wat gezinnen overkomt en wat ons is overkomen; daar wilden we wat mee. We besloten de positieve lessen van onze moeder met ons hart te volgen en te kijken wat wij konden doen voor die gezinnen waar we er zelf ook ooit één van waren. Maar vooral ook door iets toe te voegen aan alle initiatieven die er al zijn. Dat vonden we bij een jonge doelgroep gezinnen die een ouder verliezen en middenin het leven staan. Bretels werd voor hen en ons een feit! En is nu al bijna 5 jaar de plek waar iedereen welkom is die een ouder in een gezin verliest of gaat verliezen. Aan welke omstandigheid of ziekte dan ook. We kiezen daarbij voor de brede insteek, het is niet van belang wat de reden van overlijden is.

Onze moeder heet Els, we wilden sowieso haar naam verwerken in de naam van de Stichting. Het logo verbeeldt een houvast met drie sluitingen, symbool voor de drie zussen. Samen de B. Lekker Nederlands, letterlijk een houvast voor gezinnen die in een dergelijke situatie terecht komen. Zij vinden bij Bretels de aansluiting met mensen die zich in dezelfde levensfase bevinden. We organiseren  elke maand met 15 goed opgeleide vrijwilligers de “B” activiteiten. Zoals Bretels Bijeen voor ouders waarin we een spreker uitnodigen, lekker borrelen of samen wandelen. En Bretels Bondgenoten voor de kinderen en jongeren met culturele, creatieve en buitenactiviteiten. De bijeenkomsten worden goed bezocht met een variërende deelname van 15 tot 25 ouders of kinderen. Wat de kinderen bindt is dat ze allemaal een papa of mama missen. Door met elkaar iets leuks te doen, krijgen zij het besef dat ze daarin niet alleen zijn. Want juist dat besef missen ze vaak bij leeftijdsgenoten. De bijeenkomsten zijn een mooie aanvulling op de professionele zorg die verleend wordt op het psychosociale of medische vlak. Wij kunnen de kinderen samen brengen en daarmee kunnen we de professionele zorg mooi aanvullen..Naast deze bijeenkomsten ontmoeten we ouders én kinderen samen 2x per jaar op de Bretels Buitendag in de zomer en Bretels Besluit tussen kerst en oud & nieuw.

Ongelooflijk bijzonder zijn de thuisbezoeken, waarin je in zo’n korte tijd een hechte band kunt opbouwen en heel dicht bij de mensen mag komen. Gelukkig worden kinderen tegenwoordig veel beter bij het overlijden van een ouder betrokken. Er is een slag gemaakt naar openheid en ruimte voor het hele gezin.’

Meer informatie over Stichting Bretels vind je op www.stichtingbretels.nl

Contact en aanmelden nieuwsbrief