Nieuwe reeks Carend-webinars over palliatieve en terminale zorg

Nieuws Amstelland & Meerlanden en Midden-& Zuid-Kennemerland 05 oktober 2021

In het najaar komt Carend met een nieuwe reeks webinars over palliatieve en terminale zorg. 
In deze reeks wordt een reis gemaakt door de palliatieve fase. Onderwerpen die aan bod komen zijn: advance care planning (ACP), zorg in de stervensfase in 'The Final Common Pathway' en twee onderwerpen over rouw en nazorg, waaronder specifieke aandacht voor de omgang met kinderen die een heftig verlies meemaken.

Deel 1. Webinar ‘Advance Care Planning in de palliatieve zorg’ (duur 2 uur)
Sprekers: Daisy Janssen; moderatie: Sander de Hosson
Datum: 9 november 2021

Specialist ouderengeneeskunde Daisy Jansen gaat in dit webinar in op het door zorgverleners markeren van de palliatieve fase bij patiƫnten die geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte en geeft ons handvaten om het gesprek aan te gaan, ook met de naasten. Welke angsten leven er bij mensen over de stervensfase, terwijl die misschien nog heel ver weg is? Welke behoeften zijn er?

Deel 2. The Final Common Pathway (duur 2 uur)
Sprekers: Sander de Hosson; moderatie: Sabine Netters
Datum: 16 november 2021

De aanloop naar de stervensfase verschilt per ziekte, maar deze verschillen vallen vrijwel weg tijdens het stervensproces. Dit fenomeen wordt de final common pathway genoemd; doodgaan doen we grotendeels op dezelfde manier. Tijdens dit webinar gaat Sander de Hosson, longarts, in op deze fenomenen en de behandelmogelijkheden die ons ter dienst kunnen zijn om de kwaliteit van sterven tot in die laatste ogenblikken van het leven te borgen. Specifieke aandacht is er voor de communicatie, vooral ook met naasten tijdens het naasten.

Deel 3. Webinar ‘Helpen bij verlies en verdriet’ (2 uur)
Spreker: Manu Keirse; moderatie: Sander de Hosson
Datum: 7 december 2021 20.00 uur

Hoogleraar Rouw en Rouwverwerking Manu Keirse gaat in dit webinar in op de omgang met verlies en verdriet. En op de rol die zorgverleners hebben in het proces dat mensen die een dergelijk verdriet ondergaan.

Deel 4. Webinar ‘Pleister tegen de tranen’ (2 uur)
Sprekers: Tanja van Roosmalen; moderatie: Sabine Netters
Datum: 11 januari 2022 20.00 uur

In het boek “Pleister tegen de tranen” geven auteurs en rouwdeskundigen Riet Fidelaer en Tanja van Roosmalen woorden aan dit ongekende verdriet en hoe kinderen daar verschillend mee om kunnen gaan. In dit webinar geeft Tanja van Roosmalen handvaten om kinderen van verschillende leeftijden in verschillende situaties zo goed mogelijk te begeleiden.

Klik hier voor meer informatie over de webinars.

Contact en aanmelden nieuwsbrief