Visie transmurale palliatieve zorg: van een kwestie van geluk naar een kwestie van vertrouwen
De twee verkenningen die vorig jaar zijn uitgevoerd naar transmurale zorg hebben geleid tot een bovenregionale visie op het onderwerp. Deze visie geeft een stevige basis voor verbeterprojecten en andere activiteiten binnen de palliatieve zorg in de komende jaren.
“We wisten niet bij wie we terechtkonden. Ik had zo graag gewild dat er één persoon was aan wie ik al mijn vragen kon stellen. Iemand die naast je staat, die vertelt wat er kan gebeuren.” [citaat uit de patiëntenverkenning]
Om transmurale palliatieve zorg te verbeteren zijn in 2023 in de regio’s Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht twee verkenningen uitgevoerd naar ervaringen, wensen en knelpunten. Eén onder patiënten en naasten en één onder lid-organisaties van de netwerken palliatieve zorg.
De uitkomsten (waaronder het boekje Een kwestie van geluk) gaven in de Septet-regio Midden-Nederland aanleiding tot het ontwikkelen van een bovenregionale visie op transmurale palliatieve zorg.
Hierbij is ook rekening gehouden met de veranderingen van de huidige regionale consultatiefunctie binnen de palliatieve zorg.
Visie
De visie is in een zorgvuldig proces tot stand gekomen. In het najaar van 2023 zijn bouwstenen geformuleerd vanuit de twee verkenningen, aangevuld met meerjarenplannen en convenanten van alle netwerken palliatieve zorg in Midden-Nederland. De bouwstenen zijn besproken in de besturen van de netwerken. Zij stelden vervolgens samen met de PatiëntenNaastenraad in februari 2024 een concept-visie op. Waar willen we met elkaar heen in de komende jaren? De visie zal het uitgangspunt vormen van alle activiteiten bij Septet en de netwerken palliatieve zorg. Voel je vrij om de visie ook te gebruiken in jouw organisatie, bijvoorbeeld aan de hand van de praatplaat die is gemaakt!
Visie transmurale palliatieve zorg: van een kwestie van geluk naar een kwestie van vertrouwen
‘Patiënten* en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid krijgen passende zorg en ondersteuning en weten de weg daarheen te vinden.’
Passende zorg komt tot stand door de wensen, waarden en behoeften van de patiënt en naasten te kennen, en te toetsen aan wat haalbaar is. Het is duidelijk wat mensen in hun eigen omgeving kunnen opvangen en waar professionele of vrijwillige hulp nodig is.
De zorg en ondersteuning wordt in samenhang en onder gezamenlijke verantwoordelijkheid geboden: zorgverleners en ondersteuners binnen het netwerk informeren elkaar zorgvuldig, spreken dezelfde taal, hebben vertrouwen in elkaar, en weten wanneer het goed is de ander in te zetten.
Daarbij is het constant helder voor alle betrokkenen wie de regie heeft in het zorgproces en wie het vast aanspreekpunt is voor patiënt en naasten.
Benodigde zorg en ondersteuning zijn 24/7 beschikbaar voor patiënten en naasten.
We volgen het Kwaliteitskader palliatieve zorg.
We streven ernaar dat deze visie in 2028 werkelijkheid is in de Septet-regio en handelen hiernaar.
* Lees hier ook: zorgvrager, cliënt, bewoner, mantelzorger, etc
“Ik voelde me veilig en gedragen, had niet meer het gevoel dat ik overal op moest letten. Pas als dat vertrouwen er is kan je loslaten, je overgeven aan wat er op je pad komt.” [citaat uit de patiëntenverkenning]
Verbeterprojecten
Er is een afwegingskader gemaakt voor het kiezen van twee verbeterprojecten op het gebied van transmurale zorg. Een werkgroep en een klankbordgroep hebben uit 20 ingediende voorstellen een keuze gemaakt voor twee pilots: het ontwikkelen van een transmuraal zorgpad en implementatie van een zorgcoach-functie palliatieve zorg. Deze pilots starten na de zomer in meerdere regio’s.
Wil je meer weten of heb je interesse om mee te denken of te doen bij één van de twee projecten? Neem dan contact op met Mirjam Velting.