Toolbox Zingeving in de zorg

Er zijn vier verschillende trainingen:

  1. Levensvragen Signaleren (een training voor professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn die door geestelijk verzorgers gegeven kan worden)
  2. Drie Grondhoudingen bij het Levensverhaal (een training voor professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn die door geestelijk verzorgers gegeven kan worden)
  3. Zin in Storytelling (groepsconsulten door geestelijk verzorgers aan burgers)
  4. Jezelf Profileren en Acquisitie (een training voor geestelijk verzorgers)

Training Levensvragen Signaleren (compacte en uitgebreide versie). 

Een basistraining voor het signaleren en bespreken van zingevingsvragen voor professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn. De training (2 dagdelen) kan worden verzorgd door een geestelijk verzorger van het Centrum voor Levensvragen in de regio.

Er bestaan twee versies van de training: een uitgebreide versie van de training (totaal 8 uur) en een compacte versie van de training (6,5 uur), die grotendeels overeenkomen. De uitgebreide versie heeft meer tijd voor oefenopdrachten.

Leeswijzer:

  • Voor meer informatie over training verwijzen we naar de docentenhandleiding.
  • Voor een eerste overzicht over de inhoud van de training: zie de samenvatting van de training, de samenvattende powerpoint of de zakkaart van de training.

Materialen:

Voor CvL:

Voor geestelijk verzorger

Voor deelnemers

 

Drie grondhoudingen bij het Levensverhaal.

In deze training staan drie grondhoudingen centraal: luisteren, helpen en inspireren. De training is met name behulpzaam voor vrijwillige zorgverleners of sociaal werkers die doorgaans meer tijd hebben voor gespreksvoering dan professionals. De training (2 dagdelen) kan worden verzorgd door een geestelijk verzorger van het Centrum voor Levensvragen in de regio.

Materialen:

Voor Centrum voor Levensvragen

Geestelijk verzorger:

Deelnemer

  • Zakkaart
  • (Evt ook de powerpoint presentatie of handout-powerpoint presentatie. Zie onder kopje geestelijk verzorger)

 

Storytelling

Storytelling gebruikt kan worden in groepen door geestelijk verzorgers. Aan de hand van een bepaalde structuur en door het verlevendigen van een verhaal ontstaat er gemakkelijk verbinding met de luisteraar. In korte tijd kan zo veiligheid in de groep ontstaan waarbij deelnemers elkaar tot steun zijn. De methode is bijvoorbeeld geschikt voor groepsconsulten of themagroepen zoals ‘rouw’.

Materialen

Centrum voor Levensvragen

Geestelijk verzorger

 

Jezelf Profileren en Acquisitie

De workshop Jezelf Profileren en Acquisitie (dagdeel van 4 uur) is bestemd voor geestelijk verzorgers van Centra voor Levensvragen. De workshop richt zich met name op het profileren en voeren van acquisitiegesprekken met huisartsen: hoe kun je jezelf pitchen, wat is de meerwaarde van een geestelijk verzorger en wat is het onderscheid met het werk van een psycholoog. De training wordt verzorgd door Sandrine Kwast van WEERinREGIE. Vrij te downloaden materiaal:

Materialen

Contact