Astrid neemt afscheid van landelijk PaTz team

Nieuws PaTz 13 juli 2024

Na vijf jaar van toegewijde inzet neemt Astrid Kodde afscheid van haar collega's binnen het landelijke PaTz team. Dit afscheid is echter geen definitief vaarwel, want Astrid blijft in de regio actief als consulent en ambassadeur voor PaTz. Zoals ze zelf aangeeft: “De functie binnen het landelijke PaTz team is heel leerzaam en waardevol. Ik kreeg alle ruimte om mijn creativiteit en andere competenties in te zetten en te ontwikkelen. Toch, er zijn veel mooie uitdagingen waar ik ook graag aan wil bijdragen. Met een sabbatical in het vooruitzicht, is dit voor mij een natuurlijk moment om deze mooie en impactvolle rol over te dragen. Wie neemt dit landelijke stokje over?”

Meerwaarde: de verbinding van landelijk en regionaal

“Het landelijk team van stichting PaTz is een gezellig, klein, hecht team van gedreven professionals die voortdurend de voelsprieten heeft uitstaan om de gewenste ondersteuning te bieden aan PaTz groepen. Het mooie en unieke is dat we als een landelijk team werken met oog voor de mensen binnen de PaTz groepen, dus lokaal en in de regio. Dit is mogelijk doordat we steeds streven naar dicht bij de mensen in het veld te staan, te luisteren naar hun wensen en behoeften, en hier proactief op in te spelen,” aldus Astrid. Als huisarts en consulent van meerdere PaTz groepen in haar regio, heeft Astrid jarenlang de verbinding kunnen maken tussen regionaal en landelijk.

Samen bouwen aan de toekomst

Astrid: “Een mooie landelijke ontwikkeling is ook de samenwerking met PaTz ambassadeurs en netwerkcoördinatoren in de regio’s. Zij kunnen in deze rollen eveneens die waardevolle verbinding maken tussen landelijk en regionaal. Een start is nu gemaakt. Hoe mooi is het dat die rollen de komende jaren nog verder ontwikkelen, ondersteund door het landelijke PaTz team.”
Binnen PaTz groepen hebben huisartsen en wijkverpleegkundigen een centrale rol. Er nemen steeds meer professionals met andere disciplines deel aan een PaTz groep. Deze multidisciplinaire aanpak is van grote meerwaarde voor huisartsen, wijkverpleegkundigen en - daar gaat het uiteindelijk om - voor de patiënten in de palliatieve fase en hun naasten.

Astrid geeft aan dat de aanpak van het landelijke PaTz team de afgelopen jaren steeds meer is verschoven van een aanbodgerichte naar een meer hulpvraaggerichte benadering. Ook het aangaan van meer samenwerking met het sociaal domein is een positieve ontwikkeling. Hierdoor zorgen we samen voor een betere vindbaarheid en toegankelijkheid van hulp voor patiënten in de palliatieve fase en hun naasten.

Deskundigheidsbevordering en innovatie

Astrid heeft een indrukwekkende bijdrage geleverd aan deskundigheidsbevordering. Ze heeft bijvoorbeeld tal van voorzitterscursussen en inspiratiesessies gegeven aan PaTz leden. Ook is ze de initiator van de 'Peper voor de PaTz', een belangrijk document met formats, voorbeelden, werkvormen en tips voor meer kwaliteit en diepgang binnen PaTz groepen.

Binnen haar landelijke rol en in de PaTz groep streeft Astrid ernaar om het maximale uit elke situatie te halen, iets wat ze ook andere PaTz leden gunt. “Enkel aanschuiven in een groep is niet voldoende; een goede voorbereiding en een actieve en integrale benadering zorgt voor meer impact en effectiviteit,” zegt Astrid. Haar visie op samenwerken reikt verder: je hoeft niet per se een PaTz groep te starten. De PaTz werkwijze past ook heel goed in al bestaande overlegvormen, zoals de kernteams of MDO’s die er zijn rondom ouderenzorg.

Tijdige zorgplanning

PaTz betekent ook aandacht voor tijdige zorgplanning. Dat blijkt in de praktijk niet altijd eenvoudig. Astrids tip is om ondanks vaak drukke agenda’s tijd te investeren en voorafgaand aan een PaTz bijeenkomst te bepalen welke patiënten besproken moeten worden. “In de dagelijkse praktijk alert zijn op signalen die wijzen op palliatieve zorgbehoeften en patiënten dan meteen in de Portal zetten, geeft overzicht voor jezelf en stimuleert na te denken over anticiperende zorg. Vervolgens kan je binnen de PaTz groep samen vooruit denken, bespreken, plannen en organiseren van de best passende zorg. Complexe ziektebeelden, lastige interacties met patiënten of familie, niet weten hoe een ziektebeloop zich zal ontwikkelen: het is heel fijn om dat samen met collega’s en met de inbreng van de consulent te bespreken.”

Kom je ons team versterken?

Astrid laat een waardevolle erfenis achter binnen het landelijke PaTz team. Ze blijft vanuit haar regionale rol bijdragen aan de verdere ontwikkeling en verfijning van de palliatieve zorg. Nu zijn wij op zoek naar iemand die haar stokje wil overnemen. Ben jij die gedreven professional die ons team wil versterken en de verbinding tussen landelijk en regionaal wil bevorderen? Bekijk dan deze interessante vacature via deze link

Dank je wel Astrid en tot (weer) ziens!

Contact
Neem voor vragen contact met ons op