Symposium ‘Zorg voor kwetsbare ouderen doe je samen’ een succes!

Nieuws NPZ Limburg 24 april 2024

foto-Loes-en-Desiree.jpg

Ruim 150 deelnemers hebben 21 maart j.l. deelgenomen aan het symposium in de Oolderhof in Herten. Het deelnemersveld was een mooie mix van functies, achtergronden en werkgebieden. Het thema  ‘zorg voor kwetsbare ouderen doe je samen’ was een logische keuze vanuit de samenwerking tussen Hulp bij Dementie, het Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Limburg en Meditta.

De opening van het symposium werd verzorgd door Teun Toebes. Hij inspireerde iedereen tot nadenken hoe om te gaan met ouderen met dementie. Zijn verhaal, zijn beelden, zijn muziek hielden iedereen geboeid.

IMG-20240321-WA0011.jpg

“Ik ben mij ervan bewust geworden dat ik meer moet kijken vanuit de beleving en de situatie van cliënt. Een ander mindset, weg van systeemdenken en organisatiebelangen en terug naar de basis. Kijken naar de mens en de mens achter zijn of haar gedrag.”

Na het inspirerende verhaal van Teun konden de bezoekers deelnemen aan 4 verschillende workshops met een diversiteit aan onderwerpen. Het was bijzonder jammer dat de workshop over complexe psychiatrie wegens ziekte van de workshopleider geen doorgang kon hebben. De andere workshops werden enthousiast bezocht en zijn ook goed beoordeeld. 
 

IMG-20240324-WA0005-(1).jpg

Het afsluitende gedeelte werd verzorgd door Yvonne Smeets, huisarts en tevens kaderarts ouderengeneeskunde, met het thema ‘welzijn op recept’ over de samenwerking tussen haar huisartsenpraktijk en het sociale wijkteam. De indrukwekkende persoonlijke ervaringsverhalen van twee patiënten maakten duidelijk dat die samenwerking leidt tot persoonsgerichte zorg en ondersteuning afgestemd op de wensen en behoeften van de patiënten. 

Tussendoor en naderhand werd er volop genetwerkt onder het genot van een hapje en drankje. Deelnemers namen genoeg inspiratie mee naar huis.

Contact