Rouw

Rouw is een normale reactie op een verdrietige gebeurtenis. Het is een proces om jezelf aan te passen aan een veranderende situatie. Patiƫnt en naaste ervaren vaak al gevoelens van rouw tijdens het ziekteproces. Bijvoorbeeld om het verlies van gezondheid, het afhankelijk worden van anderen, het naderend overlijden en/of het loslaten van geliefden.

Onderdelen van rouw

Bij rouw horen ook emotionele en fysieke reacties en het betekenis geven aan het verlies. Andere onderdelen zijn het aanpassen aan de nieuwe situatie en het opnieuw vormgeven van het levensverhaal. Het rouwproces is bij iedereen verschillend. Het is normaal dat verdriet komt en gaat.

Mensen gaan het verlies soms uit de weg. Of vinden het geven van een nieuwe invulling aan het leven lastig. Een geestelijk verzorger, maatschappelijk werker, psycholoog, psychiater of rouwtherapeut biedt dan ondersteuning.

Rouw bij kinderen

Kinderen rouwen net als volwassenen, maar laten dit anders merken. Dit hangt af van hun ontwikkelingsfase en van wat ze al weten en begrijpen over de dood. Soms lijkt het alsof er niets is gebeurd; ze gaan door met hun bezigheden. Zij laten gevoelens zien door te spelen. Het verwoorden komt vaak later in hun leven.

Contact