Huisarts

Praten over de laatste levensfase met je arts

Palliatieve zorg begint met een gesprek met je arts. Kies de arts met wie je het meeste contact hebt. Dat kan de huisarts zijn maar ook een specialist in het ziekenhuis. 

Je arts kan er zelf over beginnen, maar je kunt ook zelf om dit gesprek vragen. In onderstaande film leggen twee huisartsen uit waarom dit gesprek zo belangrijk is.

Gesprek met je arts voorbereiden 

Het is belangrijk om je goed op het gesprek voor te bereiden. Schrijf de punten die jij belangrijk vindt op papier, zodat je niets vergeet. Misschien moet je belangrijke en moeilijke beslissingen nemen. Je kunt zelf googelen, maar je kunt ook de arts vóór het gesprek om meer informatie vragen.  

3 Goede vragen

Het kan helpen om deze drie vragen als start te gebuiken:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn daar de voor- en nadelen van?
  3. Wat betekent dat voor mij?

Meer uitleg over deze vragen vind je op 3goedevragen.nl

Behandelwensengesprek

Ze noemen zo'n gesprek met de huisarts ook weleens het behandelwensengesprek. In het behandelwensengesprek bespreek je met jouw huisarts wat jij belangrijk vindt in jouw leven, en welke zorg daar wel of juist niet bij past. Zo’n gesprek voer je het liefst op een rustig moment, en niet in een onverwachte of stressvolle situatie zoals een opname op de eerste hulp. Onderwerpen tijdens zo’n gesprek zijn onder andere:

  • Hoe ziet een goede dag er voor je uit? Wat is voor jou ‘kwaliteit van leven’?
  • Denk je na over je eigen sterfbed? Wat is voor jou ‘kwaliteit van sterven’? 
  • Welke behandeling wil je wel en welke niet, bijvoorbeeld als het slechter met je gaat?
  • Wil je nog gereanimeerd worden?

Neem iemand mee

Misschien wil je graag dat er iemand met je meegaat. Om samen te luisteren, vragen te stellen en dan samen met de arts beslissingen te nemen.  

Voordat je in gesprek gaat met je arts, is het goed om te weten wat ze wel en niet voor je kunnen doen. Het is verstandig om van tevoren na te denken over wat je wil bespreken en een aantal vragen voor te bereiden. Je kunt daarvoor het wensenboekje gebruiken.

Zorg voor voldoende tijd 

Als je in gesprek gaat met je huisarts, zorg dan dat er genoeg tijd is om te praten. Vraag van tevoren om een ‘dubbel consult’. Als je al een wilsverklaring hebt, neem dan een extra kopie mee. Je kunt de wilsverklaring dan bespreken met je arts en zij kan de verklaring toevoegen aan je medisch dossier.  
Mogelijk is één gesprek niet genoeg. Spreek daarom met de arts af wanneer je samen hierover doorpraat. 

Weet wat je wilt

Het is belangrijk dat de arts je goed vertelt hoe je ziekte verder gaat en wat je daarvan gaat merken. Ook is het belangrijk om van je arts te horen welke (palliatieve) behandelingen nog mogelijk zijn en welke niet. Vertel vooral hoe het met je gaat, waar je je zorgen over maakt, wat je belangrijk vindt. Wat heb je nodig om nog zo prettig mogelijk te kunnen leven? Vertel over wat jij belangrijk vindt (je wensen, waarden en behoeften). Zo kun je samen beslissingen nemen die bij jou passen.  

Keuzehulp zorg en behandeling

De keuzehulp op Thuisarts.nl helpt om te bepalen wat belangrijk voor je is als het gaat om zorg en behandeling. En wat je wensen zijn voor nu en later.

Contact