Thuis het doktersgesprek terugluisteren met app Consult+

Nieuws Netwerk Oost-Veluwe 02 februari 2021

In 2016 besloot voormalig Minister van Volksgezondheid Edith Schippers in een kamerbrief dat patiënten vrij zijn om een geluidsopname te maken tijdens het gesprek met hun arts. Volgens Schippers kan dit het gesprek tussen arts en patiënt verbeteren en bijdragen aan de regie van de patiënt. 

Deze opname moet wel in privésfeer blijven: terugluisteren met een familielid is wel toegestaan, maar delen via sociale media niet. Voormalig verpleegkundige en zorgadviseur Klaas de Jong bedacht een app, Consult+, om een veilige en nette manier van opnemen te faciliteren. 

Hoe werkt de app?

De app Consult+ is bedoeld om patiënten voor, tijdens en na het consult te ondersteunen. Er staan drie standaardvragen als hulpmiddel in de app, gebaseerd op de ‘3 goede vragen’ van de Patiëntenfederatie Nederland en de artsenfederatie KNMG. Wat heb ik, wat betekent dat voor mij en wat kan ik daaraan doen? Daarnaast kunnen gebruikers zelf vragen voorbereiden in de app, bijvoorbeeld over hun klachten, bijwerkingen of medicatie. Tijdens het gesprek, zelfs als er ondertussen wordt opgenomen, zijn deze vragen zichtbaar in de app en kunnen deze worden afgevinkt. 

De app kost eenmalig 2,29 euro.