Tweeëndertig organisaties ondertekenen samenwerkingsconvenant
Nieuws Netwerk Oost-Veluwe geplaatst op 08-06-2022
Op woensdag 8 juni ondertekenden de Netwerken Palliatieve Zorg en Dementie/Geriatrie Oost-Veluwe een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee is de intentie om via samenwerking tot betere resultaten te komen formeel bekrachtigd. Met de ondertekening bevestigen de leden van de beide netwerken – in totaal 32 organisaties in de regio Oost-Veluwe - dat zij zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor optimale kwaliteit van leven op het gebied van welzijn, wonen en zorg. En dat ze helpen om dit te realiseren voor alle kwetsbare ouderen, mensen met dementie en mensen in de palliatieve fase van een ziekte in Oost-Veluwe.
Lancering boekje ‘Wakend bij jou’
Nieuws Netwerk Oost-Veluwe geplaatst op 02-06-2022
De afdeling Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) van Stichting De Kap lanceerde op 24 mei, de Nationale Dag van Aandacht voor Sterven, een boekje met ervaringsverhalen over waken in de stervenfase. Met dit boekje wil De Kap de rol die vrijwilligers kunnen spelen in de palliatieve terminale zorg meer onder de aandacht brengen. Juliëtte Verhagen, huisarts en kaderarts Palliatieve Zorg in Apeldoorn kreeg het eerste exemplaar uitgereikt. Meer informatie Een gratis exemplaar is af te halen bij de receptie van stichting De Kap aan de Regentesselaan 2-B in Apeldoorn of online te lezen op de website dekap.nl.
Knelpuntenenquête Zorg in de Stervensfase
Nieuws Netwerk Oost-Veluwe geplaatst op 02-06-2022
De huidige versie van de richtlijn ‘Zorg in de Stervensfase’ (2009) wordt evidence-based herzien onder voorzitterschap van Prof. Dr. Lia van Zuylen, internist-oncoloog. In de werkgroep hebben onder andere vertegenwoordigers van artsen, verpleegkundigen en patiënten zitting.  Je kunt als zorgverlener je bijdrage leveren door ervaren knelpunten in de praktijk te delen in de knelpuntenenquête Zorg in de Stervensfase. Meer informatie Invullen kan tot uiterlijk 13 juni aanstaande. Het invullen duurt maximaal 10 minuten. Het is mogelijk om de resultaten van de enquête in een factsheet te ontvangen. Indien u deze wenst te ontvangen kunt u dit aan het einde van de enquête aangeven. 
Profiel V&VN van de Palliatieve Zorg Verpleegkundige
Nieuws Netwerk Oost-Veluwe geplaatst op 02-06-2022
Het door deskundigen samengestelde Profiel Palliatieve Zorg Verpleegkundige bevat een doordachte, expliciete beschrijving van de specifieke kennis en vaardigheden van de Palliatieve Zorg Verpleegkundige. Met deze beschrijving hoopt het bestuur van V&VN met samenwerkende partijen tot overeenstemming te komen over een erkende, geaccrediteerde opleiding. Voor de palliatieve zorg verpleegkundige die met ‘hart en ziel’ werkzaam is in de dagelijkse praktijk, is dit een langgekoesterde wens.
Verslag café Doodgewoon: intimiteit en seksualiteit
Nieuws Netwerk Oost-Veluwe geplaatst op 29-05-2022
Dinsdagavond 24 mei gaf Jeroen-Martijn Plette een inkijkje in zijn praktijk als specialistisch verpleegkundige oncologie & psychosociaal therapeut in Gelre ziekenhuizen. Rond de 25 aanwezigen waren onder de indruk van zijn inspirerende lezing. Hij liet voelen hoe ongemakkelijk vragen over dit thema kunnen zijn, hoe belangrijk het is dit thema te bespreken en ook hoe gewoon het kan zijn/is. Hubertine Obdeijn maakte een verslag van deze avond.
Beleef Korak Dag 2022
Nieuws Netwerk Oost-Veluwe geplaatst op 07-05-2022
Dit voorjaar gaat Korak on tour en dit start op 16 mei 2022 van 10:00-16:00 uur bij Zoethout, De Waag 2-4, 8051 WG te Hattem.
V&VN: Profiel Palliatieve Zorg Verpleegkundige
Nieuws Netwerk Oost-Veluwe geplaatst op 29-04-2022
Met het Profiel Palliatieve Zorg Verpleegkundige wil het bestuur V&VN Palliatieve Zorg een bijdrage leveren aan de professionalisering van de verpleegkundige die frequent zorg verleent aan mensen met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Omdat het nu ontbreekt aan een erkende opleiding kan nog niet gesproken worden van een volwaardig expertisegebied ‘Palliatieve Zorg Verpleegkundige’. Een erkende opleiding is noodzakelijk om als ‘specialist palliatieve zorg’ (Kwaliteitskader palliatieve zorg NL, 2017) gekwalificeerd te kunnen worden. Beide zijn een voorwaarde voor de positionering van de verpleegkundige werkzaam in de meer complexe palliatieve zorg. 
Joke Breugem ontvangt wisseltrofee
Nieuws Netwerk Oost-Veluwe geplaatst op 07-04-2022
De landelijke vereniging van kaderhuisartsen palliatieve zorg (PalHAG) heeft donderdag 24 maart 2022 aan Joke Breugem, huisarts in Apeldoorn, haar jaarlijkse wisseltrofee uitgereikt. Breugem mag zich een jaar lang “kaderhuisarts palliatieve zorg 2022” noemen. Zij ontvangt de trofee vanwege haar jarenlange grote inzet voor palliatieve zorg in de regio Oost-Veluwe.
Polaire spanningen in de eerstelijnspraktijk
Nieuws Netwerk Oost-Veluwe geplaatst op 24-03-2022
Dit artikel in het Tijdschrift Geestelijke Verzorging (TGV maart 2022) benoemt een aantal dilemma’s waar geestelijk verzorgers die werken voor het Centrum voor Levensvragen Oost-Veluwe mee te maken krijgen
Begrijpelijke communicatie voor iedere patiënt
Nieuws Netwerk Oost-Veluwe geplaatst op 21-03-2022
Op 17 maart j.l. faciliteerde Pharos het symposium Goed Begrepen: Begrijpelijke communicatie voor iedere patiënt.