Praethuys Alkmaar 20 jaar

Nieuws NPZ Noord-Holland Noord – Zaanstreek-Waterland 20 maart 2023

Donderdag 16 maart vierde ’t Praethuys haar 20-jarig jubileum in de Pleinzaal van theater de Vest. Dit centrum voor leven met en na kanker in Alkmaar biedt jaarlijks aan 3000 bezoekers een luisterend oor, lotgenotengroepen (ook voor de jeugd) en activiteiten op het gebied van ontspanning en creativiteit. 

Na het openingswoord door bestuursvoorzitter Willem Moolenaar sprak René Landman over zijn persoonlijke ervaring met kanker en het grote belang van psychosociale ondersteuning, zoals in ’t Praethuys wordt geboden. Met zijn ervaring als gast en vrijwilliger van het huis activeert René dit jaar in de noordelijke delen van Alkmaar patiënten en hun naasten om in gesprek te gaan met lotgenoten.  

Het jubileum werd muzikaal omlijst door het duo Peter van Vleuten en Helen Botman. Hun zorgvuldig uitgekozen liedjes brachten zowel lichtheid als ontroering.  

Tot slot gaf Kees van Straaten (bestuursvoorzitter van 2015-2022) een presentatie over het verleden en heden van ’t Praethuys. Met indringende praktijkvoorbeelden van zijn werk als huisarts illustreerde hij het belang van psychosociale zorg bij kanker, of het nu jezelf betreft of dat je partner bent. Burgemeester Lars Voskuil uit Bergen verraste Kees van Straaten vervolgens door hem te ridderen in de orde van Oranje-Nassau, voor al zijn verdiensten. Dit ten overstaan van het volledige gezin van Kees en echtgenoot Agnes.  

Met dit feestelijk einde aan een mooie jubileumviering werd geproost op een mooie toekomst van ’t Praethuys en haar bezoekers. 

  

  

Foto: fotograaf Keesnan Dogger 

Nieuwsbrief en contact