Bijeenkomsten Praten over het levenseinde

Nieuws NPZ Noord-Holland Noord – Zaanstreek-Waterland 12 augustus 2022

“Dood gaan we allemaal…”

Alleen de weg ernaartoe en het moment waarop, kunnen we tegenwoordig deels zelf bepalen. Maar dan moet je wel weten welke wegen er zijn en wat je daar aan (on)mogelijkheden tegenkomt. Het nadenken over- en het onder woorden brengen van ideeën en wensen rond het levenseinde is een best lastig- en soms zelfs emotioneel proces. Mede daarom is het goed om dat tijdig en op een rustig moment te doen vóórdat het door omstandigheden misschien te laat is…

Vanuit het landelijk  project ‘In gesprek met de burger’ worden verschillende publieksbijeenkomsten gegeven door het hele land. Deze worden in samenwerking met bijvoorbeeld een ouderenraad, de KBO-PCOB of wijkcentra georganiseerd. Binnen de netwerken palliatieve zorg West-Friesland en de regio Zaanstreek-Waterland hebben al meerdere bijeenkomsten plaatsgevonden. 

Bijeenkomsten West-Friesland

Gonny de Vries (bestuurslid ouderenraad Hoorn) heeft samen met Piet de Boer (voorzitter ouderenraad Hoorn) zich ingezet om in samenwerking met wijkcentra een aantal publieksbijeenkomsten te organiseren. De laatste bijeenkomst van de reeks van zes bijeenkomsten vond plaats in Wijkcentrum De Cogge te Zwaag in samenwerking met Angelina van Samson (Stichting Netwerk). De middag was specifiek georganiseerd voor de Surinaamse gemeenschap. Op deze warme dag in juni was er tegen de verwachting in toch nog een opkomst van zo’n 20 man.

Tijdens de bijeenkomst vertelt Leonie Vogels (psycholoog) over wat palliatieve zorg betekend en welke vormen van zorg er zoal zijn. Maar ook waarom het belangrijk is tijdig in gesprek te gaan met je naasten en je huisarts om kenbaar te maken wat je wensen zijn in de laatste levensfase. Ook de onderwerpen euthanasie en palliatieve sedatie worden onder de aandacht gebracht.

In het tweede deel van de bijeenkomst werd een presentatie gegeven door Dissels Uitvaart, waarin werd verteld over wat er allemaal mogelijk is bij het organiseren van een uitvaart en waarom het belangrijk en prettig is om vooraf uw wensen te hebben besproken met familie en vrienden.

Foto2_organisatie_bijeenkomst.jpg

De organisatie van de bijeenkomst in de Cogge te Zwaag op vrijdag 17 juni 2022. Van links naar rechts: Robin Dissels, Sabine Dissels-Tulaseket, Gonny de Vries, Leonie Vogels, Piet de Boer, Angelina van Samson, Jente Bosma.

 

Bijeenkomsten Zaanstreek-Waterland

In de Zaanstreek vinden tot en met september 2022 nog een aantal bijeenkomsten plaats. Een terugblik op een bijeenkomst in Zaandam in samenwerking met de KBO Zaandam Zuid vindt u hier.

11_4728.jpg

Bijeenkomst in Buurthuis De Doorbraak te Zaandam op vrijdag 24 juni 2022. 

Voor meer informatie over bijeenkomsten die nog op de planning staan kunt u een kijkje nemen op www.weetuwatuwilt.nl. In het najaar 2022 en begin 2023 zal er verder bekeken worden met de projectgroepen op welke manier er verdere voortgang in invulling gegeven kan worden aan de publieksbijeenkomsten.

Nieuwsbrief en contact