De essentiële rol van Wij Allemaal

Nieuws NPZ Noord-Holland Noord – Zaanstreek-Waterland 01 oktober 2024

Dit interview geeft een mooi inkijkje in het belangrijke werk van Wij Allemaal en haar essentiële rol binnen de regio. Het laat zien hoe zij met zorg, empathie en praktische oplossingen inspeelt op de behoeften van hun gasten, zowel voor wie hoop op genezing heeft als voor wie zich in de laatste fase van het leven bevindt.

Wat is Stichting Wij Allemaal?

"Wij Allemaal is een centrum voor leven met en na kanker, één van de ruim 100 centra in Nederland die zijn aangesloten bij IPSO (Instellingen Psychosociale Oncologie). Wij bieden ondersteuning aan mensen die direct of indirect met kanker te maken hebben. We bieden hier een warme, veilige plek aan iedereen die daar behoefte aan heeft."

Welke activiteiten organiseren jullie?

"Ons aanbod is heel breed. We organiseren activiteiten rond ontspanning, creativiteit, voeding, beweging, en individuele begeleiding. We hebben bijvoorbeeld diëtisten en professionele behandelaars die betrokken zijn bij het centrum. Ook als we zelf niet de juiste ondersteuning kunnen bieden, kijken we samen met de gasten naar alternatieve oplossingen. Dan verwijzen we bijvoorbeeld door naar een andere partij in de regio."

Wat was de aanleiding om centra zoals Wij Allemaal te starten?

"De oprichtster van Wij Allemaal had zelf borstkanker. Ze werd uitgenodigd voor een verwendag door een landelijke organisatie en zag hoe groot de behoefte was aan een plek voor ondersteuning en zorg. Vanaf haar keukentafel startte ze op regionaal niveau met het organiseren van activiteiten. Dat werd een groot succes en zo ontstond het centrum Wij Allemaal in Purmerend. Inmiddels zijn we gegroeid van een antikraakpand naar een groter gebouw. We zijn nu zelfs bezig om te kijken hoe we de ruimtes multifunctioneel kunnen inrichten, zodat meer gasten gebruik kunnen maken van onze activiteiten.”

Wat krijgen jullie terug van de mensen die het centrum bezoeken?

"Er is zoveel dankbaarheid. Gasten vinden hier lotgenoten en voelen zich begrepen. Ze kunnen zichzelf zijn en het contact dat ze met anderen hebben is heel waardevol.”

Jullie willen binnenkort starten met palliatieve groepsgesprekken. Wat is hiervoor de aanleiding?

"We merken dat er steeds meer palliatieve gasten bij ons komen. Deze groep heeft andere behoeften dan de gasten die in een genezingsproces zitten. Dat horen we ook terug van onze gastvrouwen en -heren. We werden benaderd door Saskia van Veen, projectleider bij IPSO, om mee te werken aan een pilot die een brug slaat tussen oncologische en palliatieve informele zorg. Dat vinden wij een prachtige kans om tegemoet te komen aan de vraag die leeft bij onze gasten.

Wat is het verschil tussen de zorgvragen?

"Palliatieve gasten hebben vaak praktische vragen zoals 'Wat moet ik allemaal regelen als ik doodga?', maar er is ook een emotionele kant. Ze moeten doorgaan met hun focus verleggen, bijvoorbeeld wanneer een behandeling wel of niet aanslaat. Het gaat erom de tijd die iemand nog heeft zo kwalitatief en zo zinvol mogelijk in te vullen, en dat brengt specifieke vragen met zich mee waarbij we graag willen ondersteunen.

Hoe gaan jullie de palliatieve groepsgesprekken vormgeven?

"We hebben de handen ineengeslagen met Maudy van Klaveren (geestelijk verzorger bij Questio-Centrum voor Levensvragen) en daar zijn we heel erg blij mee. We organiseren vijf bijeenkomsten met een vaste groep, de eerste bijeenkomst is op 28 oktober a.s. Het overkoepelende thema is 'Hoe leef ik met kanker als ik weet dat ik niet meer beter word?'. Elke bijeenkomst heeft een ander onderwerp, gebaseerd op zingeving. We beginnen altijd met een check-in om te kijken hoe het met iedereen gaat en daarna gaan we door met de zelfreflectie-opdracht. De kracht van de bijeenkomsten zit ‘m in de combinatie van aan het denken gezet worden en de uitwisseling met elkaar. Het gaat om zowel de praktische als de spirituele kant van het levenseinde. Op veel (praktische) vragen rust vaak een taboe, en die willen we hier gewoon bespreekbaar maken.”

Hoe gaan jullie om met mensen die niet meer naar het centrum kunnen komen?

"Wij Allemaal is in principe voor mensen die zelf kunnen komen. Maar als dat niet meer mogelijk is, gaan we in gesprek met zorgverleners, zoals Questio of thuiszorgorganisaties, die wel bij de mensen thuis kunnen komen. We willen in alle fases van ziekte ondersteuning kunnen bieden en denken daarom ook graag met onze gasten mee.

Waarom kiest iemand voor deze palliatieve groepsgesprekken?

“De terugkoppeling die we in andere regio’s krijgen is dat men zich hiervoor aanmeldt omdat er echt andere vragen gaan spelen wanneer je weet dat je niet meer beter wordt. Wij willen hier dan ook graag aandacht aan besteden. Onze slogan luidt: ‘Je hoeft het niet alleen te doen’ en dat is precies wat we met deze bijeenkomsten willen bereiken. Verbinding, erkenning en veiligheid.


Klik hier voor de folder

 

Nieuwsbrief en contact