Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 03 juni 2022

Zorgverleners en KWF startten nascholingsprogramma palliatieve zorg

Zorgverleners en opleidingsexperts slaan de handen ineen bij het landelijk nascholingsprogramma palliatieve zorg voor zorgverleners bij ongeneeslijke kankerpatiënten. Met dit project slaat KWF een nieuwe weg in en is palliatieve zorg definitief een van de vier pijlers waar de organisatie zich op richt.

Het herkennen van behoeften van patiënten die niet meer beter worden, vraagt om kennis en vaardigheden die nu onvoldoende terugkomen in de opleiding van zorgverleners. Patiënten geven aan dat ze advies bij mentale en lichamelijke klachten missen, net als steun aan de naasten. KWF investeert daarom in de nascholing van oncologische zorgverleners. Zodat de groeiende groep mensen die niet beter wordt direct de beste zorg krijgt.  

Zo startte Carend op 12 mei in Zwolle de pilot voor de extra nascholingen over palliatieve zorg voor verpleegkundigen. Het project zal drie jaar gaan lopen en KWF verwacht in die tijd bijna 15% van de verpleegkundigen in het ziekenhuis te kunnen voorzien van extra tools om goede palliatieve zorg te kunnen verlenen, samen met Carend en Amsterdam UMC (O2PZ). Het is de bedoeling dat hierna ook andere projecten voor andere groepen zorgverleners zullen worden uitgerold.

Behoefte aan nog betere palliatieve zorg en scholing
De huidige zorg en opleiding is ingericht op het beter maken van mensen, maar onvoldoende op het ondersteunen van mensen die niet beter worden, vindt KWF. 28% van de patiënten mist na het slechtnieuwsgesprek hulp van zorgverleners in het ziekenhuis, waarbij patiënten vooral behoefte hebben aan een vast aanspreekpunt, aandacht voor naasten en advies over psychische klachten (NFK 2018). 

Uit onderzoek van Nivel uit 2020 onder zorgverleners blijkt dat bijna tweederde zich onvoldoende geschoold vindt op het gebied van palliatieve zorg. Zoals het ondersteunen bij psychische, sociale en spirituele problemen. Het is geen standaard onderdeel van MBO-, HBO- en WO-opleidingen. Daarnaast is er een tekort aan goedgeschoolde docenten met praktijkkennis om alle zorgverleners goed te scholen.

Kleine vragen maken groot verschil
Jannie Oskam heeft uitgezaaide borstkanker en is auteur van 'Tussenland. Over leven met de dood in je schoenen'. “Je leven is onzeker en dat roept angst en spanning op. Daarbij komen allerlei vragen op je pad: Welke behandeling? Wat vind ik echt belangrijk? Hoe kijk ik tegen mijn levenseinde aan? Het is dan fijn om artsen en verpleegkundigen te treffen die herkennen en begrijpen wat je meemaakt en die zich verdiepen in wie je bent en samen met jou kijken wat je nodig hebt. Je merkt direct of een zorgverlener kaas heeft gegeten van palliatieve zorg, kleine vragen of opmerkingen kunnen grote gevoelens bij je raken. Het is dan ook mijn diepe wens dat alle zorgverleners opgeleid zijn in de palliatieve zorg.”  

Sander de Hosson, longarts Wilhelmina Ziekenhuis Assen, mede-oprichter Carend: "Dat we door dit programma sneller veel zorgverleners kennis bijbrengen hoe niet alleen de tumor maar ook de mens te behandelen, is een enorme doorbraak. Zo kunnen zorgverleners de dag erna al betere zorg bieden, met directe impact op iemands leven en dat van hun naasten."

Bron: KWF

Lees hier meer over het project van Carend.

Lees hier een interview met Jannie Oskam.

INTERESSANT